Groddar – en kul grönsak man glömmer

Jag försöker variera grönsaker men blir lätt fast i tomater och gurka. Hur kul är det efter ett tag? Nu har jag helt torskat in på saltgurka av någon anledning. Jättegott. Tycker även att ett par gröna oliver kan lätta upp stämningen på tallriken ibland. En å annan avokado ramlar in ibland.

Förr köpte jag groddar. Jag glömmer bort att dom finns när jag rullar omkring i grönsaksdisken…eller om det är vagnen om rullar…Hehe.

Jag läser att groddar är växters motsvarighet till djurens embryon och att de uppstår när ett frö hamnar i en gynnsam omgivning. Det innebär ofta tillgång till vatten, luft, mull och solljus.

Groddar från t ex krasse, bönor och linser är populära och nyttiga grönsaker. Vi i Europa äter dom ofta som råkost.

Groddar av bönor och linser

Jag läser vidare på nätet att quinoa, gröna linser och mungobönor är hälsosamma i sig men att de blir ännu nyttigare om man groddar dom.

Man ska skölja och rensa det som ska groddas.

Sen mäter man upp 2-3 matskedar och blötlägger i 6-8 timmar.

Man lägger fröna i en burk med perforerat lock och fyller på med vatten ända upp. Sen silar man bort vattnet.

Man ställer sen burken upp och ner så att luft kommer in.

Sen ska man skölja groddarna flera gånger om dagen. Slutligen – efter 3-5 dagar är de klara och har utväxta groddsvansar. Tjoho!

Det finns ett gäng med fördelar; Det främjar viktminskning, magen blir lugnare, det renar kroppen, man balanserar pH-värdet och dessutom är det billigt. Då är det väl bara att köra igång då. Jag tror inte jag kommer att göra egna groddar men jag ska försöka komma ihåg dom när jag rullar runt i grönsaksdisken!

Har du någon grönsak du borde komma ihåg?

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Groddar – en kul grönsak man glömmer

  1. A M skriver:

    Det är sååå gott!

  2. Matilda Berlin skriver:

    ÄLSKAR böngroddar! Har det alltid i wokar och ramen när jag lagar det =) Kram <33

  3. Eva Karlsson skriver:

    Groddar är verkligen gott. En sak jag lätt glömmer är rödbeta. När jag kommer ihåg gör jag smoothie på rödbeta, hallon, banan och mjölk. Väldigt gott. Dessutom lär man bli mer uthållig.

Lämna ett svar till Pia Widlund Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *