Gammalt med kvalité håller än

Igår kväll blev jag sittande framför teven en stund innan. Det var Stjärnornas stjärna, programmet där diverse olika artister tolkar olika sånger i olika genrer. Ni har säkert sett det. Igår var det opera, vilket jag tyckte lät bättre än väntat överlag. Visst fanns det en tjej som stack ut och fick stående ovationer och jag hörde efter ett par meningar att det skulle bli succé.

Vad som är så häftigt är att det är verk som skrevs för hur länge sen som helst. Jag är urdålig på opera och tänker inte ens försöka mig på att tolka rollkaraktärer men jag kan konstatera att det inte är några nya verk i alla fall. Gamla hederliga operor som håller ännu. Puchini och allt vad de nu heter är inte skrivna igår.

Underbart att de spelas och lyssnas på fortfarande. Vem kan nämna namnet på en nyskriven opera? Inte jag. De finns säkert men de är inte och kommer troligtvis inte att bli lika kända som de gamla.

Klassisk musik överlag kan vara skönt att lyssna på ibland. Nu slölyssnar jag sällan på musik, men ibland händer det. Det finns ju CD att köpa med de mer kända och lättsamma verken inom opera.

Även inom teatern så spelas äldre verk fortfarande. Shakespeare är väl den mest kända, men även Moliere samt Strindberg och mer lättsamma pjäser som Gideon Wahlberg. Det är få som inte sett en pjäs av Shakespeare under sin livstid. Kvalité lönar sig.

Jag undrar vilka musiker och vilka pjäsförfattare som lever nu och som kommer att spelas om 100 år, eller om 200 år!

Har du någon favorit?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *