Framgångsrikt ledarskap – av Johan Lindahl

Ännu en bok om ledarskap, hur ska man orka….? Men det gör man med lätthet. Bokstäverna på framsidan av boken är i guld (ingen är förvånad) och den här boken är just ”Guld värd”, för den som vill jobba och utvecklas som chef och ledare.

Min gamla jobbarkompis Johan Lindahl, är Filosofie Magister i beteendevetenskap med inriktning på psykologi. Jag har många roliga minnen från tiden vi jobbade ihop som chefer på Callcentret. Alla pizzor vi tryckte i oss, säckhoppningen i mittgången och när Johan går ut i mittgången och skriker: Kööööör!

Johan fortsatte som säljare och började efter några år att föreläsa. Det är med den erfarenheten i ryggen han nu skrivit boken, Framgångsrikt ledarskap. Han är klar och tydlig i det han skriver och gömmer inte sanningen. Det kan vara tufft att höra men nyttigt och utvecklande.

Han skriver om 7 sanningar. Bl a

Alla människor är rätt

Du ät personligt ansvarig för dina tankar, ditt beteende och det resultat du åstadkommer

Att behålla är en usel strategi

Boken innehåller 12 kapitel och de handlar om allt från vad ledarskap är och förändring och utveckling till ramar och spelregler samt feedback, uppföljning och konsekvens. Han går även in på den aktuella situationen vi befinner oss i just nu. Det vill säga ledarskapet när anställda jobbar hemifrån. Vad stöter man då på för utmaningar som chef?

Alla kapitel tillför något men jag tyckte att kapitlet Utveckla varje medarbetare, utan mål inget lag, var intressant och kan tillför mig mycket. Jag jobbar inte som chef längre men håller i många olika kulturprojekt och blir då en typ av chef, eller spindel i nätet som jag brukar säga.

Man måste se till att alla skådisar jobbar framåt och utvecklas genom kroppsspråket, rösten och scennärvaron, under repperioden. Vi har alla ett mål att ta oss till och det är premiären. Hur bra det går då, beror på hur mycket vi jobbat innan.

Man måste brinna själv för att själv tända andra.

Boken är fylld av kloka ord och det här är ett av de bättre.

Lyssna på andra men lita på dig själv.

Kommer som god tvåa.

Har man en arbetsgrupp måste man se till att alla utvecklas, inte bara de som behöver mest hjälp. Toppsäljarna behöver också få synas och få cred för sitt jobb och engagemang. Det glöms ofta bort.

På tal om jul, så är boken fylld av ett fint och mycket smakrikt smörgåsbord i form av rak och tydliga tips och råd och ledarskapet. Man kan inte välja att göra alla delar på en gång, men året är långt och börjar man i januari med en av tipsen så kommer man snart att tycka det är så intressant och utvecklande att resten går av bara farten.

Annars tår man kvar som traktorn som blir omkörd på Autobahn och inte fattar vad som hände. Och vem vill köra traktor där?

En mycket intressant och välskriven bok och en av de får som jag kan tänka mig att läsa igen. Det är bara Alan Ayckborn, som skrev om teaterprocessen som lyckats få mig läsa en bok 2 gånger. Fattar ni läget?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *