Ett äpple om dagen

Ett äpple om dagen är bra för magen. Ja, det kan nog stämma. Äpplen är goda att äta som dom är men går ju också att göra mycket annat med. Äppelmos, äppelmust och äppelpaj.

De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa.

Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar.

Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.

Det finns många fina äppelsorter och ett äpple om dagen är bra som mellanmål. Enkelt att ta med sig och behöver inte ligga i kylen om man ska iväg.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ett äpple om dagen

  1. My skriver:

    Vad intressant 🙂

  2. Hilma Eklund skriver:

    Äpplen är verkligen en bra frukt 🙂 Smidig att ha med sig dessutom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *