E-vitamin, har du koll?

Vi fortsätter vår resa i vitaminernas värld och idag tänkte jag skriva om E-vitamin. E-vitamin är en fettlöslig vitamin och den är viktig i och med att den är en kraftig antioxidant. E-vitaminer hittar vi i nötter, frön och olja. För mig var det ganska okänt men ni har säkert bättre koll på läget.

Är man rädd för att åldrandet ska ta över vad det gäller hyn så ska man passa på att trycka i sig denna vitamin. Den skyddar även andra näringsämnen som A-vitamin, betakaroten och essentiella fettsyror, från att oxidera.

E-vitamin har en skyddande effekt mot blodproppar, benkramper, kärlkramp, ärrbildningar, akne och urinvägsinfektioner. Det förbättrar även glykogenförråden i musklerna och kan därigenom öka prestationsförmågan och uthålligheten. Det är immunförsvarsstärkande, minskar behovet av insulin för diabetiker och stärker funktionen av A-vitamin. E-vitamin ett mycket viktigt vitamin för att bibehålla hälsan.

Har man för lite E-vitamin kan det leda till led- och muskelvärk, allergi, eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, förstorad prostata, åderbråck och matsmältningsstörningar. Långvarig E-vitaminbrist kan leda till en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer.

Så nu kör vi en vända med nötter, frön och olja, eller hur?

 Olja i den rosa stekpannan, då blir det bra

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *