Dricker du rödbetsjuice

Det pratas fortfarande en del om rödbetsjuice. Löpning är ju bra på flera olika sätt och det kommer fram nya rön hela tiden som är intressanta att läsa. Det går väl lite mode i vad det skrivs om men forskningen går samtidigt framåt. Nu visar det sig att bakteriefloran i munnen är viktigare än man tidigare trott. Den blodtryckssänkande effekten av löpning minskar om man sköljer munnen med antibakteriellt munvatten. Det visar hur viktiga bakterierna i munhålan är för din hjärt-kärlshälsa.

Man är uppbyggd av massor med celler och bakterier och bakterierna är en viktig del av oss. När man springer stimulerar man produktionen av kväveoxid som i sin tur får blodkärlen att vidgas. Detta ökar blodtillförseln till de aktiva musklerna. Detta är en respons på fysisk aktivitet. Frågan är hur det kommer sig att blodtrycket är lägre timmarna efter träning?

Detta beror på att Nitrat absorberas i salivkörtlarna och utsöndras i munnen tillsammans med saliv. I munhålan finns det bakterier som använder nitrat som bränsle och i den processen omvandlas nitrat till nitrit. När nitriten sedan sväljs tillsammans med saliv reduceras det till kväveoxid. Kväveoxid upprätthåller utvidgningen av blodkärlen, vilket leder till fortsatt sänkning av blodtrycket långt efter träning.

Rödbetsjuice extremt rik på nitriter. Förmodligen är det nitraterna i rödbetsjuice som gör att löpare presterar bättre. En studie visade att effekten av rödbetsjuice minskar om man spottar timmarna efteråt. Saliven är den kemiska soppa där bakterier gör nitrat till nitrit och det är förmodligen en bra idé att låta bli att spotta överhuvudtaget. Svälj istället. Magen klarar det mesta. Nitriten du sväljer blir kväveoxid.

För att både sänka blodtryck och maximera prestationen som löpare bör man äta och dricka grönsaker med mycket nitrater som rödbetor och ruccola. Undvik bakteriedödande ämnen så långt det går. Undvik att spotta. Att spotta är mest en ovana. Sporta istället.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *