Charleys tant

Ikväll ska jag åka på teater och det kommer att bli såå kul. Det är en fars och jag räknar med att få skratta lite, det behövs.

Charleys tant var ett beställningsuppdrag till författaren Brandon Thomas från den engelska landsortskomikern W.S. Penley. Thomas skrev det första utkastet på två månader och läste upp det för Penley, som skrattade så ohejdat att han ramlade av stolen och låg hjälplös på golvet.

Men Londons teaterdirektörer var inte lika roade. Alla returnerade pjäsen. Penley och Thomas var dock övertygade om att teaterexperterna hade fel och att pjäsen var en guldgruva. De skaffade själva finansiärer och satte upp pjäsen i landsorten. Charleys tant fick sin urpremiär i februari 1892 i Bury St. Edmunds i Suffolk, ca 15 mil norr om London. Pjäsen blev mycket riktigt en framgång.

I december 1892 lyckades herrarna ta sig in på Royalty Theatre i London med sin pjäs. Charleys tant blev en publiksuccé och spelades för utsålda hus i fyra år.

I oktober 1893 kom den första amerikanska uppsättningen på Standard Theatre i New York med Etienne Giradot i titelrollen.

År 1925 filmades pjäsen för första gången med Charlie Chaplins bror Syd i huvudrollen. Pjäsen har sedan gjorts på film i flera olika versioner.

Pjäsen har översatts till alla möjliga språk, även Esperanto, och vid ett tillfälle kunde man konstatera att Charleys tant spelades på inte mindre än 48 olika platser runt hela jordklotet samma kväll

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *