Bra karaktärstips

Jag prenumererar på Ann Ljungbergs skrivartips och idag kom det ett mail med bra karaktärstips. Jag delar med mig av dessa.

Tips 1: Ge din huvudperson en egenskap som är JOBBIG! Jo. allvarligt! De kommer förstås att ha en massa andra BRA egenskaper också – men hitta på något som får sticka ut, t ex att hen gömmer alla räkningar oöppnade i skåpet ovanför kylen, tycker att hunden uppfyller alla sociala behov, häller upp sand på golvet i vardagsrummet och sätter upp en sollampa när det är dags för semester … Det här kan låta som dråpliga lösningar men tänk ett steg till – vad är det som får din huvudperson att agera på det här viset? Det kan finnas något i uppväxten som gör att din HP (=huvudperson) känner sig oövervinnerlig/otrygg i sociala sammanhang/skrajsen för omvärlden/oälskad/maktfullkomlig

Tips 2: Ur din HP:s perspektiv är hen fullkomligt normal. Visst, det kan finnas insikter om brister – men kanske inte samma brister som andra ser. Samma sak med styrkor. Gå in i din HP:s värld!

Tips 3: Använd andra karaktärer för att spegla och lyfta/sänka din viktigaste karaktär. Vad händer t ex om de visar sin avsky när din HP vill väl? Eller om de visar sin omtanke när din HP bara vill vara ifred? Mellan raderna skapar du något som dina läsare kan pussla ihop och tolka!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *