Att ta hand om sig

Att få vara utan skador när man tränar är varje människas önskan. Händer det något med kroppen så gäller det att ta tag i problemet i tid. Det kan vara så lite som behövs för att en skada inte ska förvärras. Och varför ska man vänta med att få hjälp när det finns?

Jag läser några bra tips från Runners World som man kan ta till sig. Som nummer 1 står det att man ska planera sin träning och inte köra på känn. Lite ordning och reda i veckorna skadar aldrig och bara för att man känner sig pigg så är det inte självklart att bränna av en mil till. Dessutom kan det vara bra att kunna utvärdera träningen. Var gick det bra? Var kan jag ändra och förbättra? Kör du på känn har du ingen koll alls.

Som nummer 2 kan man läsa om att man ska variera träningen för att undvika skador. Att köra samma, samma, samma kanske varken är kul eller inspirerande. Man måste utveckla och ändra, prova nya saker och sen utvärdera om det var bra.

Dom skriver även om återhämtning som punkt 3. Viktigt att lägga in vilodagar och inte köra på 8 dagar i veckan…. Det kan vara som i mitt fall att jag planerar 6 dagars träning varje vecka och att man åker på utbildning, har möten eller dansavslutningar som gör att man inte hinner eller kan. Då får man träningsvila automatiskt.

Skadeförebyggande styrketräning är bra att ägna sig åt. Lite styrka mellan löppassen har aldrig varit fel. Då blir det automatiskt varierande träning och det är alltid kul att gå till gymmet om det står något nytt på agendan. Det är bättre att träna styrka och förebygga skador än att ta tag i problemet när det har blivit ett problem.

Det handlar även om att välja rätt träningssällskap. Är du nybörjare kanske du inte ska hoppa på en träning med elitgänget. Och har du sprungit i flera år och känner att du är i form bör man undvika nybörjargrupperna om det inte är så att man bara vill jogga. Rätt träningssällskap kan vara viktigare än man tror!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *