Att skriva ett teatermanus

Jag skriver en del. Både korta berättelser, längre, böcker och teaterpjäser. Just nu håller jag på att bearbeta och göra slutarbetet på 4 st kortare teaterpjäser. Manusen är på ca 18-20 sidor och ska ha julen som tema. Det är alltid lika kul att skriva och man vet aldrig var det slutar.

Det kan dyka upp personer som man aldrig trodde skulle dyka upp. Och någon som man hade en klar vision om hur han skulle agera, gör helt plötsligt något oförutsägbart som får oanade konsekvenser. Att skriva är verkligen kul.

Vad som är viktigt är att man får en sammanhängande story och att det inte är för många personer inblandade. Man behöver inte nämna alla vid namn i ett bokmanus, det är onödigt och kan bli rörigt.

Manuset jag jobbar med nu har 4 skådespelare. 2 vuxna och 2 barn. När man skriver för scenen måste man tänka på hur scenbytena ska funka. Vem kommer in var och vem går ut var. Lagom blandning av skådisar och lagom långa scener. Inte allt för långa repliker och blir det så kan man bryta det genom att en annan skådis får flika in ett, Jaha. Till exempel. Då ger man den andre någon sekund att hämta andan och ladda.

När jag börjar att skriva har jag alltid början, mitten och slut klart i tankarna. Det måste man ha, eller bör ha. Sen brukar det mesta lösa sig. Man får blanda karaktärernas tid på scenen och man lär sig att känna av vad som fungerar och inte. Det får inte vara för krångligt och inte för lätt. En balansgång som alltid är lika svår att hålla.

De 4 korta pjäserna ska ha en röd tråd, vara enkla och ha en rolig twist. Man ska få skratta och ha en trevlig stund. Lättsam humor, inget krångel. Traditioner ska hållas. Jag har 4 bra skådisar att jobba med och med hjälp av dom så kommer vi att få till det riktigt bra tror jag!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att skriva ett teatermanus

  1. Ethel skriver:

    Du verkar vara en fena på just teatermanus. Verkar vara en speciell utmaning.

    • Pia Widlund skriver:

      Det är kul och man blir bättre ju mer man skriver. Jag har ju stått på scen själv några år så jag har erfarenhet av att spela. Det tror jag är en stor fördel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *