Att skriva dialog

Att skriva är både kul och utvecklande. Något som jag tycker är extra kul är att skriva dialog. Att föra handlingen framåt genom att två eller fler personer pratar med varandra.

Men att skriva dialog är lite klurigt. Dialogen ska karaktärisera den som talar, all ska inte tala likadant. Man ska tänka på ålder, social tillhörighet, kön och yrke. Dialogen ska även uttrycka personens sinnestillstånd, ge information och föra handlingen framåt. Den ska även karaktärisera den någon talar till, eller talar om.

Sen finns det saker man ska undvika. Till exempel att låta personerna säga något som de båda redan vet. Dialoger ska aldrig handla om frågor som får direkta eller raka svar. Enkelt, eller hur?

Njae, det är svårt men roligt. Och det är precis som vanligt. Ju mer du skriver desto bättre blir det. Roligast är om man kan hitta någon skrivarkompis på en kurs och maila sina texter och få feedback på dem. Man lär sig en hel del genom att få och framför allt ge feedback. För vist är det lätt att stå bredvid och veta hur det ska vara?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att skriva dialog

  1. Freja skriver:

    Intressant inlägg , bra saker att tänka på 🙂 kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *