5 sätt att lära sig nya saker på i ett hektiskt liv

Tid är något som många av oss har ont om i dagens moderna samhälle eftersom det är mycket som ska hinnas med. Samtidigt vill man ju också ha tid att lära sig nya saker. Frågan är då hur man gör detta när man lever ett hektiskt liv? Här kommer några tips. 

  1. Lyssna på ljudböcker och podcasts

Ett bra sätt att lära sig nya saker på är genom att lyssna. Detta kallas auditivt lärande och har visat sig vara mycket effektivt. Med hjälp av ljudböcker eller varför inte podcasts går det att lära sig nya saker medan man är på språng, sitter på bussen, tåget eller kanske har en kvart över. Ett annat tillfälle att lyssna på ljudböcker och podcasts är medan du tränar, vilket innebär att du helt enkelt slår två flugor i en smäll. Med andra ord blir det träning för både kroppen och hjärnan.

Idag finns det ljudböcker och podcasts om i stort sett vad som helst, vilket innebär att det också går att lära sig i princip vad som helst. Det finns ljudböcker och podcasts om alltifrån historia och litteratur till sport och matlagning. Många ljudböcker och framför allt podcasts är dessutom helt gratis, vilket förstås gör det hela ännu bättre.

  1. Ta hjälp av appar

Appar är som bekant användbart till mycket och det finns appar för nästan allting, som till exempel matlagning, nyheter, väder, ja till och med dejting. Appar är förstås också ett utmärkt verktyg när man vill lära sig något nytt. Det finns mängder med appar nu för tiden som sparar dig tid från att söka upp altting utan du har det i appen. De flesta stora nyhetssajterna har nu appar som kan ge dig en snabbt tillgång till vad som händer i världen. Är det ekonomi, lifestyle eller sport som du har intresse av, så kan du se det var du än befinner dig. Många funderingar som kan gå runt i huvudet nu är kanske vad folket tyckte Billie Ellish uppträdand på Golden Globes? Vad är detta året sommartrender?  Eller de senaste för allsvenskan?

Just nu bygger Rickard Norling upp sitt lag för AIK, enligt bet365. På deras app kan man finna nyheter inom sportvärlden. En av de kändare appar för betting är bet365 app som har en app för sportspel på nätet. Med hjälp av appen kan du kolla de senaste sportnyheterna snabbt och se vad de senaste nyhterna är. Den nya informationen kan vara till hjälp när man bestämmer sig hur man ska lägga sina bets.

  1. Lär tillsammans med andra

Ett annat bra sätt att lära sig nya saker är att göra det tillsammans med andra. Framför allt eftersom det alltid är roligare att göra saker i grupp. Dessutom lär man sig också bättre om man har någon att bolla med. Att diskutera det man lärt sig är också ett bra sätt att lära sig snabbare.

Samtidigt är det också mer motiverande att göra saker ihop med andra, vilket gör att risken att det inte blir av minskar. Det är ingen slump att olika former av gruppträning är så pass populära som de är. Dessutom gör man lärandet till en social aktivitet, vilket även är positivt för välmåendet.

  1. Avsätt en kvart om dagen

Att lära sig nya saker kräver förstås tid, dock kanske inte så mycket tid som man tror. Så lite som en kvart dagen gör faktiskt mer nytta än man tror. Att ha som mål att avsätta en kvart om dagen för att lära sig något nytt är ett bra tips eftersom 15 minuter alltid går att hitta någon gång under dagen. 15 minuter om dagen blir nästan två timmar i veckan.

Då inser man också att det går att lära sig ganska mycket om man avsätter en kvart om dagen. Ett bra tips är att i förväg bestämma exakt när man ska ha sin kvart för lärande och sätta en påminnelse, annars är det större risk att det inte blir av. Varför inte ta en kvart efter middagen varje kväll och lära sig en låt på gitarr eller piano, eller kanske några nya fraser på ett språk man inte kan sedan tidigare.

  1. Utnyttja pauserna

Såvida man inte är en extrem arbetsmyra har de flesta av oss under en normal dag små pauser lite här och där. Dessa pauser kan med fördel utnyttjas till att lära sig nya saker. Samtidigt blir det också något att se fram emot när man är klar med en viss uppgift, vilket också blir lite av en morot. En win-win helt enkelt.

Dock ska man kanske inte utnyttja varenda liten paus för att lära sig något nytt, då det ibland även är viktigt att låta pauserna vara just pauser. Enligt psykologen och författaren Bosse Angelöw är det nämligen viktigt med regelbundna pauser för att hjärnan ska återhämta sig på ett bra sätt.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *