Zontamöte ikväll

För några år sedan var jag och föreläste om mitt skrivande en kväll. Jag besökte föreningen Zonta. Det var ett gäng kvinnor som träffades en gång varje månad och lyssnade på intressanta föreläsare och tog del av information från Zontas styrelse. En tid senare blev jag inbjuden till ett möte och sen blev jag tillfrågad om jag ville bli medlem i Zonta. Jag tackade ja och trivs ypperligt med de nya kontakter som jag skapat. Ikväll är det möte igen.

Zonta – ett internationellt nätverk som grundades 1919, av Marian de Forest från USA. Hon levde mellan 1864 och 1935. Hon arbetade som journalist, dramatiker och var en stor kraft i den progressiva kvinnorörelsen.

En stark kvinna som tog examen från Buffalo Seminary och blev den yngst forskaren vid den tiden. Sen blev hon även en av de första kvinnliga reportrarna i västra New York State och skrev för Buffalo Evening News,

Hon stöttade även kvinnans roll vid teatern och grundade Buffalo Musical Foundation. Sånt gillar jag!

1919 grundade hon Zonta, en serviceorganisation för verkställande kvinnor som arbetar för att förbättra kvinnornas juridiska, politiska, ekonomiska och professionella status över hela världen. Zonta är ett Lakota Sioux indiskt ord som betyder ärlig och pålitlig.

Hon förutsåg att Zonta skulle bli en internationell organisation och det har det verkligen blivit. Zonta är indelat i 32 olika distrikt och regioner över hela världen. Varje distrikt består av areor, eller geografiska områden och varje area innehåller flera klubbar.

Vi är ca: 1200 klubbar över hel världen och vårt distrikt, nummer 21, omfattar Sverige och Lettlnd och har 64 klubbar. Vartannat år arrangeras ett internationellt världsmöte – Zonta International Convention. Där behandlas ärenden och beslut både inom medlemsorganisationen och insamlingsorganisationen. Zontaklubbar från hela världen deltar.

Zontas vision är en värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter och där varje kvinna har möjlighet att nå sin fulla potential.

I den världen har kvinnor tillgång till alla resurser och finns representerade på alla beslutsfattande poster på samma villkor som män.

I den världen är ingen människa rädd för våld.

Vill du läsa mer kolla här. Du kan bli medlem och läsa mer om vilka olika projekt som Zonta stöder!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Zontamöte ikväll

  1. Eva-Lisa skriver:

    Låter som en bra förening som definitivt hade behövts i Saudiarabien och liknande länder med en väldigt tråkig kvinnosyn.

  2. Vilken bra förening och vad kul att du är med 🙂

  3. vad intressant!!!
    Måste gå in och läsa om det 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *