Vissa får saker gjorda, andra inte

Jag lever ett ganska hektiskt liv och jag vet att det funkar på grund av att jag är bra på att planera. Jag jobbar 8-17,00 och efter det tar mina andra aktiviteter vid. Jag dansar, regisserar, tar hand om hund, hus och trädgård, läser, går på teater och springer. Jag tycker om att livet rör på sig och jag vet att jag är bra på att fokusera. Det gör inget om man inte har diskat på 2 dagar så länge man hinner med jobbet och regiuppdraget, hinner laga bra mat och ta hand om Leidy. Allt handlar om att planera och prioritera.

Jag skriver ju en del och det gäller att vara effektiv och göra på rätt sätt även där om man ska få ner något på pränt. Jag läste att Stephen King hade tips på 5 skrivregler och jag håller helt och hållet med honom. Här kommer dom.

Kill your darlings

”(döda dina älsklingar, döda dina älsklingar även när det krossar ditt narcissistiska författarhjärta, döda alltid dina älsklingar).”

Det må vara en uttjatad mening eftersom de flesta författare talar om; ”kill your darlings.” Men det finns skäl till varför så många säger att det är av otrolig vikt att kunna ta livet av det vi älskar mest. Vi kan ha fastnat i skrivandet för att det där kapitlet i romanen som var början till allt, eller den där konversationen som du skrev var så snitsig men får resten av historien att inte gå ihop. De har tjänat sitt syfte och det är dags att ta bort dem.

Efterforskning ska inte synas

”Kom ihåg just betoningen på ”bakgrund” när du behöver läsa på områden du inte vet så mycket om men som är viktiga för din berättelse. Det är nämligen i bakgrunden som den sortens research hör hemma – så långt ner i bakgrunden och bakgrundsberättelsen som det bara går att placera den.”

Grundlig efterforskning är självklart något att eftersträva. Men när efterforskningen tar över berättelsen och börjar påminna om en universitetsuppsats om författarens kunskap är det dags att ta ett steg tillbaka. Ingen är intresserad att bli satta i en föreläsning mitt i en roman. ”Less is more” som man brukar säga. Ibland är det viktigare att låta läsaren få fylla i saker själv och dra egna slutsatser.

Distraktioner

”Om det går att undvika bör du inte heller ha någon telefon till hands, och absolut ingen tv eller några tv-spel att leka med.”

Detta kan nog vara en av de svårare skrivtipsen att ta till sig. Förväntningarna att ständigt vara tillgängliga har blivit allt mer vanligt. Dessutom är det inte ovanligt att målet var att sätta sig ner och skriva, men plötsligt har flera timmar går och vi inser att vi spenderat allt tid med meningslöst surfande. Gör dig själv en tjänst. Dra ur modemet, stänga av mobilen och skriv.

 Läs

”Har du inte tid att läsa så har du varken tid eller rätt utrustning för att kunna skriva heller.”

Detta är ganska självförklarande. Tid är ofta en ursäkt som jag ser runt om på olika forum där folk frågar hur de ska finna tid. Det en prioriteringsfråga. Alla är upptagna med familj, jobb och studier. Men om man inte kan ta tid för det man verkligen brinner för är det kanske dags att ställa sig frågan: ”Är det här verkligen något jag vill?”

Skriv för att bli lycklig

”Att skriva handlar inte om att tjäna pengar, att bli berömd eller att vara eftertraktad, att få ligga eller ens ett sätt att skaffa sig vänner. Det handlar slutligen och till sist om att fördjupa och berika läsarnas liv och även om att fördjupa och berika ditt eget. Det handlar om att komma upp, komma igång, komma över. Om att bli lycklig, eller hur? Att bli lycklig.”

Jag tror ett stort flertal av alla författare drömmer om att bli en massiv succéhistoria och kunna leva på sitt skrivande på heltid. En dröm som i och med digitaliseringen och självpublicering blivit svårare att göra sig hörd bland alla andra drömmare. Även om det självklart är en bonus om det skulle inträffa!  Så är sannolikheten inte stor … Men! Det är inte något som ska hindra en från att skriva! Skrivandet gör sig bäst när det kommer från djupet och en vilja slutföra sitt verk. Att försöka skriva kommersiellt enbart för att sälja böcker kommer inte locka några läsare. Se ditt skrivande som din passion och något som gör dig lycklig och som en identitet du försöker uppvisa för andra.

Många kloka ord från Stephen King, och visst kan vi hålla med honom?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vissa får saker gjorda, andra inte

  1. Ethel skriver:

    Jag håller helt med, både dina kommentar och Stephen King!

  2. Hilma Eklund skriver:

    Bra tips! Jag har så himla lätt för att bli distraherad oavsett vad jag gör. Det är så svårt att koncentrera sig på en sak!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *