Vad skriver jag för bok idag?

Nyhetsmail från Ann Ljungberg, en av Sveriges allra bästa skrivarcoacher, kom idag. Hon har massor av inspiration att dela med sig av och ett gäng med kurser som rullar hela året.

Det där med att komma igång att skriva är inte så lätt för alla. Många har idéer och tankar och hur många gånger har man inte hört nån säga; Jag ska skriva en bok? Då har jag lust att fråga; När ska du börja då? För det är ofta mycket snack och en väldigt, väldigt liten verkstad…

När jag skrev min första bok rasslade det till i tangentbordet och jag skrev ner ett första utkast på 3 månader. Det var när redigeringen skulle påbörjas som det tog tid. Typ 2 år… Man ändrar först för sig själv, sen frågar man en kompis, sen ändrar man igen, sen tycker man att man är klar, sen ändrar man lite till…

Efter att ha skickat in till några förlag upptäcker man att man är värdelös som författare och ändrar igen, skaffar sig en lektör, går lite kurser, ändrar igen, skaffar testläsare och ändrar igen. Sen gör man ett nytt försök hos förlagen.

Ja, resan är lång och jobbig och full av fallgropar. Ingen som muntrar upp dig förutom du själv och ingen som ger dig kraft och styrka förutom du själv. Det är ensamt, jobbigt med sena kvällar i kombination med skrivkramp och lite ångest.

1000 frågor uppkommer.

Är jag tillräckligt bra?

Vem vill läsa det här?

Har jag en story som håller?

Är karaktärerna unika och väl utmejslade?

Ska jag börja knyppla istället…???

De som har trott på sig själva, oftast när ingen annan har gjort det, lyckas till slut få ut sina böcker. Vare sig som e-böcker, eller egenhändigt tryckta. Fantastiskt bra jobbat. Förlagen tar bara in ett fåtal och det behöver inte betyda att man inte är tillräckligt bra utan att de måste ha råd och tid att ta hand om dig som författare, både vad det gäller marknadsföring och annat. Tid är pengar!

Ni som funderar på att skriva en bok, vänta inte, kör igång idag för din resa kommer att bli både ensam och lång!

Mina 2 novellsamlingar som jag lät trycka själv. Otroligt kul och lärorikt!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vad skriver jag för bok idag?

  1. Eva Karlsson skriver:

    Dagar då skrivandet är lustfyllt då gör det ingenting att resan är lång.

  2. Ethel skriver:

    Bra skrivet Pia!
    Håller med dig, Eva. Vill jag bli klar? Jag kan känna ångest inför det. Då måste jag ju ta nästa steg, att låta andra läsa. Sen skicka till förlag och det känns som om jag kastar mig ut i något okänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *