Vad är en BRA pjäs?

Ibland frågar man någon om föreställningen dom sett var bra. Ja, det var jättebra, blir svaret ofta. När man sen frågar VAD som gjorde den bra, blir svaret mer svävande. Ja…den var bra…

Är skådisarnas prestationer bra? Var manuset bra? Var scenografi och kläder bra? Eller vad var det som gjorde pjäsen BRA?

Själv brukar jag försöka göra någon typ av helhetsbedömning. Manuset, bearbetningen, kläder och scenografin spelar in. Men också hur och var man sitter, om serveringen funkar bra och hur mycket det kostade.

Tar man bra betalt måste man helt enkelt leverera på ett annat sätt än när det är gratis eller låga priser. En amatöruppsättning kan vara precis lika bra, eller bättre än en proffsuppsättning om man ser till helheten.

Jag har faktiskt somnat en liten stund på Stadstetern, med proffs på scenen. Likväl som jag har skrattat så jag gråtit när jag sett amatörer. Ibland känner man att man blir lite blåst, när biljetterna är jättedyr och man inte får valuta för pengarna.

Jag försöker se både proffs och amatörer på scenen. Man ser och lär sig hur man ska göra, men också hur man INTE ska göra, genom att se teater. Och jag har ett par till inbokade i sommar! Härligt!

Ibland är det lysande!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vad är en BRA pjäs?

 1. Alexander skriver:

  Det är en sak jag funderar på och försöker göra när jag skriver manus och böcker och gör egna filmer. Jag vill leverera något som läsaren/publiken/tittaren vill se utan att bli besvikna. Så därför kan jag helhjärtat säga att jag ibland kan överdriva lite i mina kreationer (du har ju läst min Sweeney Todd) med förhoppningen att den som upplever det ska vilja ha mer och få det, och sen lämna en liten cliff-hanger i slutet.

  Bör erkänna att jag hellre står på scen än ser på scen, därav att jag kan få det jag vill när jag gör det.

  Men om du skulle fråga mig vad jag tyckte om en pjäs så skulle jag nog säga att pjäsen var bra, enligt trevlighets-regeln, och sen gå in på de detaljer jag gillade mer eller mindre. Men jag tror faktiskt inte att man kan göra en så dålig show att man tråkas ut under hela showen. Så detaljer är bra att komma ihåg, oavsett om man svarar bra eller dålig.

  Väldigt lång kommentar, men jag hoppas att min åsikt och mina tankar kan stämma ihop med dina! Grattis på 50:årsdagen i efterskott!

 2. Amanda skriver:

  Jag brukar märka att om jag inte tänker på hur lång tid det är kvar och inte vrider och vänder på mig efter ett tag, blir ofokuserad efter ett tag (till och med på bio) så är det bra! Och det är ju helheten det är ju ett bra samarbete mellan alla och man märker att skådespelarna litar på både varandra och alla andra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *