Tomater

Vi går väl vidare bland nyttiga grönsaker och idag tänkte jag prata tomat. Den lilla röda eller stora röda. Visste ni att tomaten är en potatisväxt som bär ätlig frukt? Det visste inte jag. Den kategoriseras i alla fall som en grönsak och härstammar från Peru. Dom brukar för det mesta vara röda men kan även vara gröna, gula och orangea. Tomaten nyttjades av Inkafolket i Sydamerika och det finns belägg för att den odlats i Mexiko sen 700 år före Kristus.

Varför är då denna lilla röda pärla så bra? Jo, den innehåller mängder av karotenoid som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är lykopenet som gör tomaten röd. Detta näringsämne finns även i aprikoser, blodgrape och vattenmelon.

Tomater är huvudingrediensen i gazpacho, den spanska tomatsoppan med basilika, selleri och vitlök. Den finns också i tomatsåsen på pizzan, i kethup och är en vanlig del i våra svenska grönsallader.

Dag för en tomat?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tomater

  1. Ethel skriver:

    Jag är en fullblodstomatoman. Äter varje dag. Men jag är noga med vilka sorter jag köper. På vintern blir det kvisttomat av bra kvalitet och på sommaren svenska solmogna. Visste inte att det var en potatisväxt, men när jag tänker efter är bladen på tomatplantan rätt lik potatisens.

    • Pia Widlund skriver:

      Va duktig du är. Jag äter mest körsbärstomater. Dom håller sig bra, räcker länge om man köper en förpackning och är goda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *