Springer vi för kondisen eller för huvudet?

Det är ju ingen som kan förneka att det är bra att röra på sig. Förbränning, muskler, leder och hela paketet mår ju bra av det. Och så länge vi har knän och höfter med oss så kan vi springa flera gånger i veckan. Underbart.

Många springer för att hålla vikten i schack, för att kunna unna sig det där lilla extra när fredagen kommer. För att slippa ha dåligt samvete när de tar en bulle eller en påse chips. Det är trist att vara så maniskt att man aldrig kan ta en tårtbit på jobbet när någon fyller år.

Sen finns det många som springer för att komma upp i längd och komma ner i tid. Jag till exempel. Mitt mål på milen som var max 55 minuter är nu slaget, åtminstone inne på löpbandet. 54,31! Den siffran är jag såå glad över. För många är det Marathon och andra äventyr om hägrar.

Sen har vi då själva kroppen. Lungkapaciteten ökar, vi motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och mår bättre rent allmänt. Vad som på senare tid har blivit uppmärksammat är att löpning har en mer positiv inverkan på hjärnan än man tidigare trott. Det handlar om förebyggande av olika former av cancer och demens.

Massor med pengar går till forskning av demens utan att man lyckas komma gåtan på spåren. Men de som forskat om löpning och dess inverkan på kroppen visar på att en halvtimma med svettig t-shirt varje dag kan påverka hjärnan positivt. Man minskar risken att få demens med 40 %.

Nu är det kanske inte så att man behöver just springa för att hålla spökena i hjärnan borta, men pulsen måste upp, tröjan ska bli blöt och duschen ska kännas befogad. Det finns många sätt att hålla igång på. Tennis, simning, cykel och gräsklippning på mossbelagd gräsmatta i lätt uppförsbacke

Det som många glömmer tror jag, är att man måste hålla igång hela livet. Inte bara när man är ung. Kondition är en färskvara och det märker man när man tränar kontinuerligt. Har man en förkylning eller av olika anledningar inte springer på några dagar, känns det som att man tappar direkt. Mycket kan vara inbillning men det ligger nog några stråk av sanning i det.

Så kontentan av det hela är; Träna ofta och gör det hela livet!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Springer vi för kondisen eller för huvudet?

 1. Dixi Wonderland skriver:

  Jag ska ut idag! Solen skiner så bäst att passa på innan regnet kommer 🙂

 2. Matilda Berlin skriver:

  Verkligen SÅ himla bra skrivet!! Träning medför såå mycket positivt! Allt från fysiskt till psykiskt! Kram finaste du <33

 3. Ethel skriver:

  Anledningen till att jag tränar och springer är summan av allt det beskriver. Och trots att jag nu för tiden får acceptera att jag känner att jag blir äldre och sämre löptider, är det förstås härligt ändå. Jag har inga allvarliga skador (har ett knä som trilskas ibland, men det beror på att jag ramlade för en fem-sex år sen men oftast hindrar det mig inte från att springa) och är frisk för övrigt. Jag är glad så länge det varar. Njuter varje dag.

  Ibland hör man ”folk” säga att de har bra grundkondition. Fast det finns ju inget sådant. Konditionen är som du säger en färskvara. Sen kan det säkert vara så att vissa har lättare än andra att komma i form. Och har man en gång löptränat och hållit upp under en längre tid, har man kanske också lättare att komma i form eftersom tekniken finns kvar i kroppen.

  • Pia Widlund skriver:

   Ja, det är verkligen en färskvara. Har man sprungit mycket och håller upp kan det var lättare att komma i form igen än den som inte sprungit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *