Scener ur ett äktenskap – av Ingmar Bergman

Japp, jag glömde kameran men la upp ett par bilder på instagram… Teater i Läppe? I en sommarstuga? Kan det va nåt? Dessutom Bergman? Japp, det kan va nåt. Lite tveksam var jag allt när jag åkte ut, men det ändrade sig snabbt. Jag har en Cd-box med Bergmans filmer. Det är inget jag ser varje  dag men nu skulle Kulturhuset i Läppe, utanför Vingåker, sätta upp en pjäs och då var jag tvungen att åka och titta.

Den utspelas i deras vardagsrum och publiken sitter nära, nära. Det är bara ca 40 platser och det känns som vi är med i skådespelet. Sebastian Sporsén spelar maken och Sara Lewert spelar hustrun. De är högutbildade och lyckliga som tusan…eller hur är det nu? Han har hittat en älskarinna och vill skiljas.

Det är otroligt hur mycket känslor det kan finnas i ett äktenskap om man inte spottar ut det. Hat, ilska, förnedring, sorg, galenskap, svartsjuka, ambivalens, otrohet, åtrå, trohet, vånda, avundsjuka och en gnutta glädje. Det är otroligt välspelat och Olle Mårtens, som regisserat, har verkligen fått fram alla känslor. En liten yta golv utgör scenen och ett par fåtöljer ett bord, ett par lampor, en kista och en pall får utgöra scenografin. Och en teve som sätts på och där vi får se Liv Ullman och Ernst Josephsson, spelar.

Det står i programmet att Bergman är folklig och att detta liknar en såpopera och jag är benägen att hålla med. Men den här uppsättningen visar prov på mycket välspelad såpopera!

5 klackar av 6 möjliga.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *