Rötmånad – kyl din mat

Info från Livsmedelsverket

När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Ditt viktigaste kom-ihåg: temperaturen. Ditt viktigaste verktyg: kylväskan!

Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel allra bäst, både såna som förstör maten och såna som kan göra oss sjuka. Men råden är egentligen desamma som under andra tider på året.

Släng inte mat i onödan

Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten . Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

 • Håll maten kall från butiken till hemmet.
 • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
 • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
 • Håll varm mat varm och kall mat kall.

    Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta.

När du handlar mat

Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem

 • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas  om maten står framme i rumstemperatur.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
 • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
 • Genomstek kyckling och köttfärs, det gäller även när det inte är rötmånad.

På utflykt, på landet eller i båten

 • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
 • Tvätta händerna  innan du ska laga mat,  efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur. Handsprit/alkogel och våtservetter fungerar också i avsaknad av vatten.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *