Programserie om Lars Norén

Medverkande: Eirik Stubø, Ulrika Josephson, Katarina Ewerlöf & Kristoffer Kamiyasu


torsdag 18 februari 2021 16:00 – 17:00


Den 18 februari – på dagen 10 år efter premiären av Stillheten på Stockholms stadsteater – inleds en programserie om Lars Noréns betydelse. Det blir samtal om Noréns betydelse som dramatiker, regissör, kollega och teaterchef, och läsningar ur Noréns pjäser. Programmen kommer att livesändas på Kulturhuset Stadsteaterns Facebooksida och på denna sida.

Lars Norén var starkt bidragande i utvecklingen av Stockholms stadsteater som en spelplats för nyskapande och samtida dramatik. Han Stadsteaterdebuterade i början av 1980-talet med de uppmärksammade uppsättningarna En fruktansvärd Lycka (i en takvåning på Wallingatan) och Underjordens leende, båda i regi av Suzanne Osten. Därefter följde Demoner i regi av Carsten Brandt. Under följande decennier märks Vilstolen i regi av Christian Tomner, De saknade i regi av Björn Melander och Tyst musik i regi av Lennart Hjulström. 2011 kom Eirik Stubøs uppmärksammade iscensättning av Stillheten. På senare år har regissören Sofia Jupither satt upp flera av Noréns nyskrivna pjäser på Stockholms stadsteater: 3.31.93, Vintermusik och Episod.

Lars Norén
Får endast användas i samband med samtalserien om Lars Norén på Kulturhuset Stadsteatern under våren 2021.

– Noréns pjäser får oss att känna att det finns ett språk bortom orden, att det utspelar sig något avgörande men ogripbart mellan oss människor, och att teatern är platsen för att utforska och för några korta ögonblick omfatta detta ogripbara. Mitt första möte med Lars Noréns dramatik ägde rum när jag som barn såg en av hans pjäser. Det blev en outplånlig teatererfarenhet eftersom föreställningen gav nyckeln till ett mänskligt universum som jag ännu inte fått tillträde till. Idag tror jag att min starka upplevelse inte bara hade att göra med att jag själv var ett barn som fick inblick i vuxnas liv, utan att den omvälvande erfarenheten helt enkelt handlar om det som gör Lars Noréns dramatik så storartad, säger Maria Sid, teaterchef Kulturhuset Stadsteatern.

Program 18 februari

Medverkande: regissören Eirik Stubø, producenten Ulrika Josephson, skådespelarna Katarina Ewerlöf och Kristoffer Kamiyasu, som båda medverkat i flera Norénuppsättningar.

Moderator: Fanny Boëthius, dramaturg Kulturhuset Stadsteatern.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Programserie om Lars Norén

  1. Hilma Eklund skriver:

    Oj honom hade jag verkligen ingen koll på, intressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *