Omgiven av idioter – av Thomas Eriksson

En mycket intressant bok som bygger på IPU Profilanalys. Det handlar om att människor är olika och enligt den här tesen har olika färger. Röd, gul, grön och blå. Vi är på olika sätt, arbetar olika i grupp och är olika mor varandra.

Boken går igenom hur de olika färgtyperna är.

Röd – Drivande, tävlingsinriktad, tidsmedveten, bestämd, ambitiös, beslutsam och målmedveten

Gul – Entusiastisk, charmig, flexibel, kreativ, spontan, optimistisk, inspirerande och utåtriktad

Grön – Vänlig, lugn, pålitlig, hänsynsfull, behaglig, tålmodig, förutsägbar och diskret

Blå – Anspråkslös, detaljorienterad, försiktig, korrekt, kvalitetsinriktad, logisk och ordentlig

Givetvis har vi lite av allt inom oss och givetvis är vi olika i olika situationer, men till syvende och sist är det en färg som dominerar vårt beteende. Är man i en grupp så är det optimala att det finns någon av alla färger för att det ska bli så bra som möjligt. Är det bara analytiska personer kommer det att ta 20 år innan ett beslut fattas. Man måsta hjälpas åt för att det ska bli så bra som möjligt.

När man läst boken inser man ganska snart vilken färg man själv är och vilka färger ens jobbarkompisar har. Det är så mycket som stämmer. Boken handlar ju om hur vi ska förstå dem som inte går att förstå och det viktiga är att man respekterar att alla är olika och att alla kan bidra på sitt sätt.

Boken är rolig och underhållande. Den är lättläst och ger mig många aha-upplevelser. Den ger exempel på många roliga situationer och man känner igen mycket. Bra att bli påmind om vissa saker. Vissa färger jobbar bättre ihop än andra och ibland kan man inte välja vem man får vid sin sida, det är bara att streta på, men efter att ha läst den här boken kanske man kan förbättra arbetsklimatet.

Vad man även kan använda boken till är ju när man beskriver sina egna karaktärer i en bok eller en novell. Vem beter sig på vilket sätt och mot vem? Hur reagerar de när någon ger feedback och hur ger de själva feedback? En bra och läsvärd bok som jag känner att jag kommer att ha mycket nytta av. Lär den vet ja!

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Omgiven av idioter – av Thomas Eriksson

  1. Annie skriver:

    Den låter så bra och intressant! 🙂
    Har den som ljudbok, så ska snart läsa den 😉

    Hoppas du får en fin dag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *