När värmen steker på

Puh! Det är hett ute och det är utan tvekan den varmaste sommaren i Sverige på väldigt många år. Både människor och djur lider, och man kan se båda arter ligga och flämta i skuggan. Än har vissa turen att fortfarande ha semester och kan trappa ned på tempot, medan andra förhoppningsvis har luftkonditionering eller klimatanläggningar på sina arbetsplatser.

Däremot har jag funderat mer på det där med hur man står ut i värmen. Som alla vet kan värmen påverka oss mycket negativt, och om man inte äter och dricker tillräckligt riskerar man att bli uttorkad. Och det gäller även våra fyrbenta vänner.

Därför har jag letat fram lite tips på vad man bör tänka på, och hur man står ut i den stekheta sommarvärmen.

Ta en siesta

Ju mer vi anstränger oss i värmen, desto snabbare blir vi trötta och uttorkade. Har man möjligheten ska man under de varmaste timmarna på dygnet gå in i ett ”siesta-läge”. Hitta en sval plats i skuggan och vila. Läs eller lyssna på en bok hos Storytel. Spela på någon av CasinoWings nya spelsajter som Omnia eller Rolla, eller ladda ned ett spel till mobilen. Börja titta på en ny serie via någon av alla streamingkanaler. Oavsett vad du väljer att göra, välj något som inte är fysiskt ansträngande och som är roligt.

Var aktiv på morgonen

Om du nu inte tycker om att ligga still, och får myror i benen av blotta tanken, ska du välja att vara aktiv på morgonen. Om du vill ta en längre promenad, eller ge dig ut på en löprunda, rekommenderas det innan klockan 10.00 på förmiddagen. Då har temperaturen ännu inte hunnit stiga och solen bränner inte lika hårt.

Välj svarta kläder

Det här kan låta motsägelsefullt, men svarta kläder släpper faktiskt ut mer kroppsvärme än ljusa och framför allt vita kläder. Däremot kan svarta kläder dra åt sig värme, så planera dina färgval efter vädret. Välj även kläder i ett material som andas.

Duscha inte kallt!

Vem vill inte ta en svalkande kalldusch i värmen? Men gör inte det. Välj istället att duscha ljummet, vilket svalkar kroppen bättre. Kroppstemperaturen öka nämligen vid extremt kalla bad eller duschar för att kroppen går in i ett försvarsläge.

Somna lättare

Att sova i höga temperaturer är inte roligt. Se till att sovrummet är väl ventilerat, öppna fönster och se till att rummet är ordentligt mörklagt. Ett motsägelsefullt tips är även att duscha eller dricka varmt innan man lägger sig. Det lurar nämligen kroppen att sänka kroppstemperaturen, och därmed gör det enklare att somna.

Glöm inte att dricka!

Det går inte att poängtera tillräckligt mycket hur viktigt det är att hålla vätskebalansen i schack. Det är lätt att bli uttorkad på sommaren, och man måste se till att dricka vatten och fylla på med alla vitaminer och mineraler som svettas ut. Man kan enkelt blanda en egen vätskeersättning, och det finns även tillskott i tablettform på apoteken.

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på När värmen steker på

 1. Netti Starby skriver:

  Jättebra tips att tänka på! 😀 Kramis

 2. jessy skriver:

  Så bra tips! Viktigt 😀

 3. Annie skriver:

  Bra tips 🙂
  Jag vill nästan bara duscha svalare när det är så varmt 😉

  Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *