Morötter – en nyttig grönsak

Jag har skrivit om groddar och rödbetor och nu tar vi några rader om mörötter. Förr fick man höra att dom förbättrade synen…nåja, nyttiga är dom i alla fall. Dom har använts som huskur under många år för sina antiseptiska egenskaper. Det säga att om man skär sig kan man lägga en skiva morot på såret för att förhindra en infektion.

Morötter verkar vara en riktig hälsokur, precis som rödbetor. Det är ett ämne som heter Falcarinol som tros ha anticancerogena egenskaper. Morötter har alltså en förmåga att reducera risken att utveckla lungcancer, tarmcancer och bröstcancer.

Dom små oranga varelserna innehåller även antioxidanterna betakroken, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler. Dessutom finns vitamin A som skyddar huden. Antioxidanterna motverkar de fria radikalerna så att de inte ska skada huden i samma uträckning.

Inte nog med det. Om man knaprar på en morot ökar salivproduktionen i munnen vilket oskadliggör bakterier som orsakar karies. Morötter är rika på fibrer och kan hjälpa tarmarna att arbeta mer effektivt för att på så sätt motverka förstoppning.

Dags att handla morötter?!?

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Morötter – en nyttig grönsak

  1. Ethel skriver:

    Verkligen dags!

    Har hört att huden får en lagom solbrun nyans om man äter mycket morötter. Men det är kanske en myt :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *