Man ska tänka på allt

Jag hann skriva lite imorse och jag letade fram ett gammalt dokument med ”onödiga ord” på. Vare sig man skriver långa eller korta berättelser ska man ju försöka sålla bort dessa ord. Det är lättare sagt än gjort.

Aldrig – alltid – bara – då – egentligen – hastigt – ju – just – kanske – nu – när – nästan – plötsligt, precis – skulle – verkligen – ytterligare.

Listan kan göras lång på ord som inte har någon mening och som behöver tas bort. Jag tror att man lär sig att sålla bort dessa ord efter ett tag, men det är svårt att komma ihåg direkt när man skriver.

Vanligtvis när jag skriver kortare historier brukar jag skriva dag 1 och korrläsa dag 2. Då finns det chans att texten har hunnit smälta in och att man ser fel vad det gäller även andra saker än onödiga ord.

Ordet plötsligt och ju, var två at de ord jag hade svårast med. Jag vet inte varför de var så populära i mitt ordförråd men de dök upp lite varstans. Som tur är kan man söka efter orden i texten och ersätta med andra. Det tog så himla lång tid, men blev bra när det blev färdigt.

Har du några ”favoriter” bland de onödiga orden?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Man ska tänka på allt

  1. Ethel skriver:

    Jag märker att vissa uttryck kommer tillbaka hela tiden i mina texter, som t.ex. vände sig om, log lite, reste sig upp, satte sig ner och iklädd eller klädd i. Ett ord som ”lite” är svår att hitta andra ord för, tycker jag. En smula eller en aning. Finns det fler? Jag läste för ett tag sen en bok av Håkan Nesser och han upprepade hela tiden utrycket ”en smula”. Så ofta att det störde mig rejält. Tror att vi är många som tycker att det är ett mysigt ord ”smula”. Samma känsla som man får av ett smeknamn, fast den goa känslan försvinner om det strösslas, tycker jag.

    • Pia Widlund skriver:

      Vi har alla våra egenheter och jag har mina favoriter. Bara vi vet om våra brister så kan vi skärpa oss. Visst är det lite märkligt att vissa författares böcker går igenom nålsögat med felaktigheter?

  2. Borde nog skriva en sån lista, jag har märkt att jag använder ”väldigt” rätt ofta (höll på att skriva” väldigt ofta” :p)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *