Korta berättelser utan synopsis

Jag skriver inte så långa berättelser längre, trots att jag är sugen på det ibland. När jag skrev mina böcker jobbade jag med synopsis för att få ordning på handlingen och hålla kolla på personer och årstider.

Det är lite olika hur omfattande ett synopsis bör vara. Skriver du något kort behövs inte å mycket text, skriver du en bok på 500 sidor måste det vara mer omfattande. Man får prova sig fram hur man vill ha det.

Först behövs en inledning där man beskriver huvudpersonerna och själva konflikten.

Sen en fördjupning av personer och konflikt.

Sen kommer själva krisen som följs av vändpunkten.

Efter det bör vändningen komma. Lösningen på konflikten som gör att huvudpersonen når sitt mål.

Sen kommer avrundning och själva slutet där berättelsen avrundas och tonas bort.

Synopsiset blir skelettet till berättelsen och man kan se den som karta och kompass för att komma fram till målet. Många författare skriver långa synopsis och viss skissar bara ner lite tankar. Själv gjorde jag synopsis i ett excelark och det funkade jättebra för mig. Man får prova sig fram och ju mer man skriver desto bättre synopsis lär man sig skapa.

Skriver du synopsis?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Korta berättelser utan synopsis

  1. Ethel skriver:

    Jo jag skriver synopsis. Jag har provat att skriva punktvis, scen för scen och även att skriva en löpande text om händelser jag vill ha med. Föredrar nog punktvis. Tycker det är ovärderligt för att hålla reda på att jag inte svävar ut för mycket. Men jag ändrar den ofta, för att inte säga hela tiden :-).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *