Joharifönstret del 4

Det blinda fältet

Det blinda fältet innehåller information som är okänd för personen själv, men som andra känner till. Det kan till exempel handla om dålig självinsikt, men även om information som andra medvetet döljer för en ny gruppmedlem. Det blinda fältet hos “hårdhudade” personer är i regel större. Eftersom det här varken är ett särskilt produktivt eller effektivt fält är syftet att minska det. Det kan göras genom att aktivt söka feedback från andra gruppmedlemmar, vilket gör det öppna fältet större. På så sätt får gruppmedlemmen även en ökad självinsikt. Hur aktivt man väljer att söka feedback måste dock vara ett ställningstagande som är upp till var och en att göra, eftersom vi alla vill dela med oss av olika mycket information om oss själva.

Ofta kan även andra gruppmedlemmar och chefer ta ett större ansvar för att hjälpa en gruppmedlem att reducera sitt blinda fält. Detta kan ske med hjälp av konstruktiv feedback och uppmuntran till att dela med sig av information. För att minska rädslor är det viktigt att chefer uppmuntrar till konstruktiv feedback, som inte är fördömande.

För den som vill läsa mer om att söka aktiv feedback och hur detta går till psykologiskt sett finns processen exempelvis förklarad i den amerikanske psykologen Abraham Maslows behovstrappa, där aktivt sökande av feedback ingår i behovet av självförverkligande.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *