Du är min nu – Göteborg

Våld i nära relationer

I det psykologiska dramat Du är min nu kommer vi två par inpå livet. Vi följer dem från deras första möte och den spirande förälskelsen tills det där andra tar över – den frånvarande blicken, kontrollbehovet, hoten. Sakta men säkert övergår kärleken till svek och raseri, förnekelse, grymhet och förtvivlan.

Den franske regissören Gérard Watkins ringar in och synliggör här mekanismer i mäns våld mot kvinnor. Hur det börjar, hur det förändras men visar också på en väg ut.

Tillsammans med sina skådespelare och efter workshops och samtal med åklagare, psykologer, forskare och socialarbetare har Gérard Watkins skrivit en unik och skakande pjäs om våld i nära relationer. Pjäsen, med originalnamnet Scénes de violence conjugale, har spelats med stor framgång i såväl Frankrike som Polen och Italien.

Gérard Watkins är regissör, dramatiker och skådespelare. Som det senare har han medverkat i en lång rad teater- och filmroller och är kanske mest känd utanför Frankrike för sin roll i filmen Taken 2008. Sedan 1994 är han konstnärlig ledare för och regissör i teaterkompaniet Perdita Ensemble.

Foto: Ines Sebalj

Jag tror verkligen att vi med teater kan kommunicera, utbilda och bidra till att stoppa våldet. Teatern är också en fantastisk plats för att prata om kärlek och relationer. Och jag skulle aldrig ens överväga att sätta upp en pjäs om våld utan att visa på möjligheterna att komma ur det.

– GÉRARD WATKINS
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *