Danssugen i sommar?

Dans och filosofi – sommarkurs

Hur har kategorin ’dans’ framträtt i den västerländska och europeiska filosofin? Vilket dansbegrepp har producerats inom en sådan diskurs och hur kan vi kritisera och problematisera en sådan utifrån samtida dans och koreografi? De är de huvudfrågor som kursen kommer att röra sig omkring.

Kursen börjar någonstans i antik grekisk filosofi med Aristoteles poetik och Platons bildförbud för att sedan fortsätta med tysk estetik där dans exkluderas från de fria konsterna. Den slutar någonstans i samtida fransk och italiensk filosofi där dans framförallt har fungerat som en metafor för tanke eller politisk rörelse.

Genomgående i kursen kommer vi att diskutera hur den dominerande bilden av dans, så som den förekommer i olika texter i västerländsk filosofi, kan problematiseras och kritiseras utifrån nyligen gjorda verk inom dans- och koreografifältet.

Kursen består av föreläsningar och seminarier och eget arbete.

Kursledare

Josefine Wikström är skribent och forskare med fokus på frågor om arbete, värde och autonomi inom ramen för samtida konst, dans och performance. Hon har skrivit för bland andra Kunstkritikk, Afterall och Mute och är återkommande danskritiker i Dagens nyheter.

Wikström var tillsammans med Maija Timonen redaktörer för Objects of Feminism (2017) och är en av redaktörerna för den akademiska tidskriften Philosophy of Photography. Hon disputerade nyligen i filosofi från Centre of Research in Modern European Philosophy och hon undervisar på SKH och Södertörn.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *