Att ladda

Hittade gamla anteckningar om hur man kan ladda inför Tjejmilen. Börjar liksom bli lite aktuella nu…

Upplägg

3-4 dagar före loppet är det bra att lägga in ett pass med lite mer fart i. Exempelvis kan man springa 3×6 minuter i din planerade tävlingsfart eller eventuellt något snabbare, med några minuter vila emellan. I övrigt är det klokt att snarare ta det lite lugnare än vanligt med träningen just veckan före Tjejmilen.

Dagen före loppet tar man en väldigt lugn distansrunda, cirka 3 kilometer där man lägger in sex stycken fartökningar på 100 meter. Promenader, eventuellt ytterligare en lugn distansrunda är också bra att få in under veckan. Men se också till att ha 1-2 dagar där du vilar helt.

Experimentera inte

Hur är det med kosten då, är det kalas på kolhydrater som gäller för att orka?

Nej, man behöver absolut inte kolhydratladda, speciellt inte inför ett millopp. Ät som du brukar. Jag vill inte hålla på och experimentera med kosten veckan före ett lopp, då är det bättre att äta sådant som man redan vet att man mår bra av. Om du vet att det kommer att bli varmt bör du tänka på att dricka bra dagarna innan, så att du har en bra vätskebalans.

Så äter du smart före loppet

Startskottet för Tjejmilen går klockan 13. Det ger goda möjligheter att fylla på med lagom mycket energi, oavsett om du är en nattuggla eller morgonpigg.

Själv skulle jag börja dagen med en halvtimmes promenad före frukost. Därefter äta en stadig frukost, kanske ägg och bacon och en tallrik yoghurt med müsli alternativt en chiapudding och en smörgås, ungefär tre timmar innan det är dags att springa.

Att det inte är någon höjdare att springa med full mage kan nog de flesta skriva under på.

Jag gillar att känna mig lite småhungrig när jag springer. Vill man ha något före start kan man exempelvis äta en banan eller energibar cirka 30 minuter innan. Lyssna på din kropp!

Det är viktigast av allt

När det så äntligen är dags att springa, gå inte ut för hårt i början. Det underlättar mentalt att springa med negativ split, alltså långsammare under första halvan av loppet och snabbare under andra halvan.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *