Är du sugen på att komma igång och skriva?

Det är många som vill skriva. Böcker, noveller och annat. Jag har skrivit noveller som man kan ladda ner som e-noveller och 2 böcker. Att skriva är tufft, slitigt och jobbigt. Men det är också utvecklande och roligt när man väl kommit igång.

 

Min första bok. Här hittar du mina noveller.

Det är egentligen bara att sätta igång och skriva. Jag minns när jag började på min första bok. Jag hade planerat att skriva ett kapitel i veckan. Ett beslut som raserades snabbt. Jag kom igång och skrev säkert 3-4 kapitel i veckan. Kanske inte helt klara men ramarna fanns där.

Min andra bok i trilogin

När jag skrivit alla kapitlen gjorde jag ett synopsis där jag beskriver vad som händer i de olika kapitlen. Kortfattat men ändå handling. Där kan man gå tillbaka och kolla om man är osäker på något i handlingen.

En av mina första noveller.

Har man en bra idé till en bok sär det bara att sätta igång. Det är inte säkert att allt som står i synopsiset kommer att stämma när boken är slut men det spelar ingen roll. Skriv från ditt hjärta och strunta i stavfel osv i början. Det handlar om att få ner ord på pappret.

Ännu en novell.

När jag skrev den andra boken gjorde jag en kul sak. Jag skrev det sista kapitlet först. Man kan utmana sig genom att göra så. Har man en handling som är klar till 75% så vet man ju åt vilket håll det barkar…

En novell med lite jultema

Ta dig tid att skriva en stund varje dag. Även om det bara blir 30 minuter så har du fått ner lite i dokumentet och du håller skrivandet igång. Man kan komma på mycket under tiden och det är bra att ha en telefon som man kan läsa in saker på.

Lite ruggigt tema.

Det är viktigt att inte kopiera någon annan författare. Använd ditt eget språk och skriv på ditt sätt. Det är ändå mycket som kommer att korrigeras innan boken är klar. Det finns mycket att tänka på. Miljöbeskrivningar, tankar, sinne och känslor.

Jag kostade på mig några skrivarkurser i början. Dels lär du dig mycket bra grunder och dels skaffar du dig skrivarvänner som du kan bolla idéer med. Det är mer värdefullt än man tror. Det finns många skrivarkurser och är man intresserad är det bara att googla.

Vad man också ska tänka på är att inte ha med för många personer i handlingen. Det är omöjligt för läsaren att hålla reda på alla dessa och man kan lätt blanda ihop saker om det vill sig illa.

Var ska man sitta och skriva? Soffan, sängen eller ett ordentligt skrivbord? Man hittar sin favvoplats efter ett tag och vissa kan sitta på kafeer och skriva med lite brus omkring sig. Vissa vill ha musik på eller höra skval från radion.

När man skrivit så pass mycket att boken känns ”klar”, kan det vara idé att ta kontakt med någon testläsare. Det bör vara en person som kan vara ärlig och uppriktig och kunna sin sak. Inte nån som säger ”Åhhh, va duktig du är. Jag tycker den är såå bra”. Det lär du dig inget på.

När man gjort korrigeringar efter att testläsaren gjort sitt bör man anlita en lektör. Det kan kosta en slant men är väl värt det. Man får många tips och rak och tydlig feedback.

Kör igång och skriv!!!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *