Äpplen, nyttigare än vi tror

Så länge jag kan minnas så har vi haft massor av äppelträd i sommarstugan. Grenarna hängde tunga och pappa fick stött upp dem för att de inte skulle gå av. Alla år var inte äppelår, men ganska många i alla fall. Jag avskydde äpplen som liten. Kan bero på att mamma alltid skickade med mig ett äpple till skolan. De stod mig upp i halsen till slut och jag gillar fortfarande inte äppelpaj.

Numera har jag börjat äta äpplen igen och det är ganska ok. Jag läste på lite om äpplen och de är nyttigare än jag trodde. Äppelskalet innehåller flavonoider, rikligt på C-vitamin, kalium och pektin som är bra för magen och tarmarna. Flavonoider ska ge skydd mot hjärtkärlsjukdomar, så äpplen bör ätas oskalade.

Äpplen kan även bromsa vissa sjukdomar. I skrifter från Babylon beskrivs äpplet som medicinalväxt. Vad det gäller äppeljuice har undersökningar från Massachusetts visat att det är lik effektivt som mediciner när det gäller produktion av kemikalier i hjärnan som styr minnet. Rekommendationen är 2 äpplen om dagen.

Man rekommenderar även diabetiker, hjärtsjuka och patienter med högt kolesterol att äta äpplen regelbundet. De gamla grekerna var helt övertygade om att äpplen botade massor av åkommor. Allt från feber, hjärtsjukdomar, astma, TBC och melankoli.

Inte nog med det, lösliga fibrer som finns i äpplen stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation i samband med fetmarelaterade sjukdomar. Äpplen främjar hårväxt, motverkar influensa, tandlossning och styfolokockinfektioner.

Vad tror du? Dags för ett äpple eller 2?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Äpplen, nyttigare än vi tror

  1. Ethel skriver:

    Jag äter äpplen när det är säsong här i Sverige, sommar/höst. Jag gillar bara svenska äpplen. Smaken på våra inhemska är helt otroligt mycket bättre än utländska. Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sa man förr. Men nu ska man alltså äta två :-)?

  2. Annie skriver:

    Jag äter inte så mycket äpplen pga min IBS, föredrar annan frukt mer tex bananer 🙂
    Men lagade äpplen typ äppelpaj går bra 😉

  3. Just äppelpaj har jag aldrig gillat 😛 Vi hade också jätte mycket äppelträd när jag var liten, tror det vi hade 7 olika sorter i trädgården och 2 olika sorters päron, plommon, röda och svarta vinbär, krusbär 😀 Mormor gjorde alltid äppelmos o så men det har jag också svårt för, kanske för at jag fick det så mycket 😛 nu köper jag oftast äpplen från affären på hösten/vintern när det finns svenska äpplen de är ju så otroligt goda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *