Ops, 46% har dålig kontdition

Jag läser att ca 46% av svenskarna har dålig kondition enligt en stor studie som Gymnastik och Idrottshögskolan har gjort. Det låter ju lite skrämmande. Det har äkat dramatiskt sen 90-talet. Och jag tror det kommer att öka även fortsättningsvis.

Jag följer många som tränar både på FB och insta. När man gör det och ser hur alla springer, lyfter, svettas, ökar vikterna, gör nya PB osv, då känns det som att alla i hela Sverige tränar. Men så är det ju inte.

Studien som är gjord på 350 000 svenskar mellan 18-74 år visar att vi är rätt dåliga på att röra oss. En cykeltur i testsyfte visar att andelen svenskar med dålig kondis ökat från 27-46% mellan 1995-2017. Dom som är sämst är män, yngre vuxna, lågutbildade och boende på landsbygden.

Studien baseras på data om mer än 350 000 svenskar i åldern 18–74 år. Personerna har genomgått en större hälsoprofilsbedömning som bland annat innefattar ett konditionstest på cykel.  Vad är då dålig kondis? Man ska klara 10 minuters prommis i rask takt utan vila.

Varför är det då så dåligt? Jo, att inte röra på sig ökar risken för flera olika åkommor som man kan vara utan. Hjärt och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes är de vanligaste. Vi använder bilen mer och är mer uppkopllade mot nätet och det kan vara 2 av de största anledningarna till att folkhälsan håller på att haverera. Vardagsmotionen är viktigare än vi tror.

Vad det gäller syreupptagningsförmågan som ska gälla när man prommar 10 min är det strax under 30 milliliter som gäller. Gränsen för hälsofarligt låg kondition i studien som gjordes är 32 milliliter per minut och kilo kroppsvikt.

Medelvärdet hos personerna har sjunkig från ca 38 till 34 milliliter från 1995-2018. En minskning på 10%. En vältränad motionär ligger runt 40-50 milliliter. Elitidrottare runt 80. Är det dags att dra på sig skorna nu och ta en sväng?

Ut och rör på dig

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ops, 46% har dålig kontdition

  1. Ethel skriver:

    Jag har inte tänkt så tidigare i livet, men nu för tiden tränar jag mycket mer för att hålla mig frisk. Mycket viktigt att kunna röra sig obehindrat, slippa vara stel och få ont. Jag vill inte dö i förtid. Eller iaf förhindra så långt det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *