Bitcoin är en valuta som börjar bli mer och mer intressant även för personer utanför finans- och it-kretsar. Den digitala valutan har sedan det första riktigt stora genomslaget 2010 börjat dyka upp i både dokumentär- och spelfilmsproduktioner.
Den senaste dokumentärfilmen om bitcoins, ”Banking on Bitcoin”, släpptes nyligen på Amazons och iTunes video-on-demand samt på ett begränsat antal biografer. Christopher Cannucciari är medförfattare och regissör till den 90 minuter långa dokumentären som är producerad av Periscope Entertainment och distribuerad av Gravitas Ventures. Dokumentärfilmen går på djupet angående fenomenet bitcoin och kryptovalutans rötter för att belysa de cyberpunkare som etablerade sig på området innan Satoshi Nakamoto gjorde sin entré. Filmen täcker allt från den tidiga prishypen; Sidenvägsdramatiken, MtGox kraschen samt händelserna under 2015 när de traditionella bankaktörerna började använda sig av kryptotekniken. Det centrala temat i filmen fokuserar dock på regleringen och det vardagliga användandet av bitcoin. För den som inte känner till valutan bitcoin kan det vara värt att nämna att valutan fungerar som vilka andra pengar som helst men transaktionerna utförs betydligt enklare och snabbare eftersom det inte behövs någon inblandning av en tredje part till exempel en bank, PayPal, Skrill eller liknande. Bitcoin kan bland annat användas för att spela och online och det finns flera kasinon som erbjuder spel med bitcoins.
Under produktionen av ”Banking on Bitcoin” intervjuade filmteamet flera ett flertal tongivande personer inom branschen. Nathaniel Popper, författare till bestsellern ”Digital Gold” förklarar i filmen att flera företag i New York klagade över att de olika lagarna och regleringarna var för hårda för att de skulle kunna verka i New York och samtidigt tjäna pengar. Entreprenören och författaren Jeffrey Tucker håller med Popper och säger att han över en natt såg flera företag som var på väg mot en börslansering, göra en tvärvändning, kasta in handduken och säga: vi har inte råd med det här. Utöver dessa två intervjuade upphovsmännen till filmen ett tiotal andra bitcoin-anhängare som fick ge sin syn på situationen. Tyvärr innehåller inte filmen många intervjuer med personer med motsatta synpunkter något som hade gett dokumentären en bättre balans.
”Banking on Bitcoin” är inte distributionsföretaget Gravitas Ventures första film i ämnet. 2014 lanserade företaget filmen ”The Rise and Rise of Bitcoin” regisserad av Nicholas Mross, en film som fokuserar på bitcoins tidiga historia och bitcoin mining. Förutom de två filmerna från Gravitas Ventures och ”Deep Web” regisserad av Alex Winter släpptes ytterligare två dokumentärer om bitcoin 2015; ”Bitcoin: The End of Money as We Know It” och ”The Bitcoin Gospel”. Bitcoin har också poppat upp i ett flertal spelfilmer. Två exempel är ”Dope” där stulna bitcoins räddar filmens huvudkaraktär och den vietnamesiska filmen ”Bitcoin Heist” som utspelas några år fram i tiden och där bitcoins framställs som den primära valutan för alla jordens invånare.
Låter spännande!
The future, lixom.