Fler kloka ord av Alan

Det är inte bara historien som måste genomgå en resa.                                              Dina rollfigurer måste också göra det.

Det är så sant. Karaktärerna måste utvecklas, ha ett mål, vilja något. Mycket eller lite spelar ingen roll, men ju mer det är desto tydligare blir det. De flesta människor förändras genom åren, vissa kan förändras på några veckor och i vissa fall dagar. När det är möjligt är det alltid bra att låta publiken följa såna förändringar som sker som ett resultat av yttre händelser. Förutsatt att man inte bestämt sig för att en karaktär ska vara oförändrad genom hela historien.

Man kan aldrig veta för mycket om sina rollfigurer innan man sätter igång.

Man bör utforska sina rollfigurer så grundligt som möjligt. Även i lättsamma pjäser bör man skala av några lager. Det är möjligt att den svärta du hittar bara kommer att antydas men som manusförfattare måste man veta att den finns där. Man vet ju aldrig vad som kommer att hända med rollfiguren när man väl börjar skriva.

Vare sig man skriver för scen och teater eller till en novell eller en bok så är karaktärerna viktiga. Det är dom som bär upphistorien, själva ploten. Det är karaktärerna som bär upp allting och för historien vidare. Klara motiv för alla underlättar.

Så mycket bra saker att tänka på och ta till sig. Inte så lätt alla gånger men tar man till sig en eller två saker varje gång och sen fyller på kan det bli både utvecklande och kul. Både för dig som skriver och för skådespelare och publik!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *