Ett äpple är så enkelt

När jag var liten hade vi nästan 15 äppelträd på landet, men allteftersom åren gick så gav grenarna med sig och pappa sågade ner träden ett efter ett. Nu är det bara 2 äppelträd kvar.

Ett träd blåste ner i somras

Gammalt som bara den och ihåligt

Äpplen är ett bra mellis. Lätt att ta med sig och lätt att ta. Vill man kan man ju skala men nästan alla äter med skalet på. Äpplen går ju att använda till så mycket. Pajer, must, äppelmos eller i kakor. En nyttig frukt som man brukar skoja om.

Ett äpple om dagen är bra för magen.

Ligger säkert lite i det. Jag minns när vi plockade äpplen och la dom i stora lådor så de skulle mogna. Det var äpplen på längden och tvären och lite på höjden också. Kanske en av anledningarna att jag har lite svårt för äpplen och äppelpajer. Det blev för mycket i barndomen och min kvot är full, haha.

Lite kul kuriosa om äpplen:

I Bibeln talas bara om en frukt på kunskapens träd i 1:a Mosebok. I konsten har dock denna frukt många gånger framställts som just ett äpple, och därav kommer uppfattningen att äpplet är en biblisk symbol för frestelse.

Äpplet står även i sammanhang med skörden och på så sätt med rikedom och makt. Ett exempel som förtydligar denna förbindelse är riksäpplet. I denna betydelse förekommer äpplen även i sagan Mor Hulda: Två systrar möter var för sig på vägen till mor Hulda ett äppleträd, som med mänsklig röst ber: ”Skaka mig och plocka mina mogna äpplen!” Den lata flickan går bara förbi och mister därför till slut belöningen med guld.

Äpplet var även en symbol för dispyter. Det främsta exemplet i grekisk mytologi är det gyllene äpplet med påskriften Kallisti – till den vackraste som gudinnan Eris kastade under bröllopet mellan Peleus och Thetis. Paris gav äpplet till Afrodite och blev belönad med ”världens vackraste kvinna” Helena, vilket blev orsaken till det trojanska kriget.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ett äpple är så enkelt

  1. Emma Engström skriver:

    Det är verkligen superlyxigt med äppelträd, på riktigt! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *