Eld i berget

Jag skriver och gör research i olika mängd beroende på vad det handlar om. Jag har pratat med både poliser, brandmän och ambulansförare när mina böcker blev till. Det var ett ganska omfattande arbete och jag lärde min mängder på kuppen. Många författare är lärda inom olika områden och det är ju inte bara mord det handlar om.

Jag googlade lite på geoteknik. Det är helt galet spännande att vi människor lärt oss att bygga vägar och tunnlar genom berg och jord. Många gånger blir det riktigt bra, men ibland kör det ihop sig och Hallandsåsen kommer emellan. Hur många gånger läste man inte om vad det kostade och hur galet allt blev.

Geoteknik är ett spännande område. Det är läran om  jords och bergs tekniska egenskaper och hur man använder den kunskapen vid planering och byggande, samt vid tekniska lösningar och byggmetoder. Ett område som egentligen är helt främmande för mig men är väldigt spännande.

När det ska byggas vägar, järnvägar, hus och broar undersöker geoteknikern hur jorden ser ut, vilka olika jordarter som den består av, hur den är lagrad och vilken belastning den tål. Det beräknas också vilka förstärkningar som krävs för att jorden ska bära de laster den kommer att utsättas för och för att sättningar och skred av olika slag ska undvikas. Det kan ju även förekomma erosion och slamströmmar. Vilken otrolig kunskap de måste ha för att kunna räkna ut det här.

Jord är väl jord, tänkte jag. Men så enkelt är det inte. Jord är nämligen uppbyggd av korn och hålrum som är fyllda med vatten och gas. Det var inte självklart för mig. Jorden är uppblandad med humusämnen som är organiskt material från växter och djur. Naturen är som ett kretslopp, säger man och så är det verkligen.

De geotekniska egenskaperna hos jorden beror till stor del av kornens storlek och form. Jordens struktur har också stor inverkan på hur jordlagren är ordnade och hur enstaka korns mineral är arrangerade.

Det är mycket med det jordiska, kan man säga. Andra viktiga parametrar för de geotekniska egenskaperna är mängden organiskt material liksom kornens ingående mineraler som kvarts, fältspat, glimmer och lermineralet illit.

Alla dessa faktorer är beroende av hur jorden har bildats och därför är geologin en viktig systervetenskap till geotekniken. Visst är det häftigt. Efter den här upptäckten via google är det bara att fortsätta skriva på berättelsen. Känns kul att få lära sig nya saker hela tiden.

Gör du research när du skriver?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *