Zonta-möte

I Kenya omskärs unga flickor

Det var något som kvällens föreläsare Gunilla Ek, föreläste om. Gunilla är barnmorska och arbetar mot könsstympning och utbildar kvinnor i förlossningsvård ute i världen. Ett både intressant och otäckt föredrag där vi fick ta del av hur utsatta unga kvinnor är. Det kan vara deras föräldrar som enligt tradition, vill att de ska omskäras. Gamla traditioner ligger bakom, även om jag hellre vill kalla det för ren tortyr.

Även vi i Sverige är drabbade. Det är många flickor som kommer hit med sina föräldrar och antingen redan är omskurna eller får åka till hemlandet på en sommar med en av föräldrarna. Vi har inga lagar i Sverige som gör att vi har rätt att undersöka barn pga att vi misstänker oegentligheter. Att det sen är belagt med fängelse spelar ju ingen roll.

Vi har det så bra här i Sverige så det är inte klokt. Vi ska vara tacksamma och glada över att vi lever här. I-landsproblemen vi drabbas av är rena skitsaker om man jämför med vad barn och ungdomar har att vänta i vissa andra länder.

Zonta-möte, alltid intressant. Roligt att träffa och prata med medlemmarna i vår klubb. Man lär känna någon eller några mer och mer för varje möte. Ett sällskap jag trivs i. Om du är intresserad av vad Zonta står för så googla gärna.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *