Kvinnan i klippan – av Annika Banfield

Det är lite som att förflytta sig in i en saga när man läser Annika Banfields bok, Kvinnan i klippan. Bohusläns skärgård är skådeplatsen för storyn och Malin heter kvinnan som möter Minya, en kvinna från forntiden.

Malin återvänder till barndomshemmet på Malmön. Hon har separerat från Rickard och blivit arbetslös efter att ha jobbat i klädaffär. Efter ett möte med den cancersjuke Albert där han berättat om en forntida förbannelse och mystiska människor som bott på Malmön och om någonting han kallade gåvan, går hon därifrån med ett uppdrag. Hon måste söka upp en kvinna vid namn Hildur.

En natt vaknar Malin och här skrik. Hon förstår att det är dags att ta reda på vad kvinnan i Dödvik ville. Det visar sig att kvinnan väntat på henne.

Malin har en son, Loke, som är sjuk och allt har sin förklaring i det förflutna.

 P1030541

Albert och Hildur har haft ett förhållande men skiljdes åt när de var unga. Hildurs mamma var sjuk. Av morbror Anders får Hildur reda på att hennes mamma hade gåvan, fast alla trott att hon var galen. Hildur har ärvt gåvan och hon har blivit född till att läka och fördriva ondskan.

Vi förflyttas även tillbaka till 1008 f kr där vi möter Minya och Skjöld. I Minyas värld berättar hennes mormor om asar och vaner och det blir som en blandad historielektion och en fantastisk saga med målande miljöbeskrivningar, där jag hela tiden vill veta hur det går för Minya.

Efter att Oden svurit en förbannelse som ska drabba alla barn så börjar jag förstå hur Malin och Minyas värld flätas samman. Att olika blod blandas var inte bra.

Men slutet är lyckligt och fullt av kärlek och återförening när Malin och Minya möts. Det har gjorts en trailer till bokmässan och det skulle vara spännande om den filmatiserades helt. Det är en film jag skulle vilja se.

En bra bok som släpps hos nätbokhandlarna den 22 september.

Tack LC Förlag för recensionsexemplaret.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *