Intervju med Mari Ã…berg

Mari Åberg, vem är du och vad gör du på dagarna?

Jag är en 58-årig sjuksköterska som började skriva mest på skoj 2003 och mer på allvar 2007. Innan dess hade jag inte haft några tankar på att bli författare. Men en natt drömde jag att författaren Elsie Johansson satt på mitt bröst och skrek ”Nu gör du det!” Jag funderade varje dag i 14 dagar tills jag kom på vad det var hon ville jag skulle göra. År 2013 kom min debutbok ”Och kvar stod en röd resväska” ut och 2014 kom uppföljaren ”Löftet” ut.

Jag har levt ett rikt och omväxlande liv. Mycket i livet har kretsat kring arbetet, där jag prövat på så skilda saker som att arbeta på Televerket, inom trädgård, arbetat med olja, varit flygledare, reseledare, resebyråtjänsteman, lärare, skötare, undersköterska och till sist sjuksköterska. Jag har jobbat med distrikt, hemsjukvård, psykiatri, SOS ALARM, IVA, Thorax-IVA samt utbildat 1600 sjuksköterskor i Medicinsk Vetenskap på Universitetet. I dag arbetar jag på ASIH, vilket betyder Avancerad Sjukvård I Hemmet med palliativa patienter. Här får jag nyttja alla mina kunskaper och erfarenheter samt framförallt min personlighet. Jag trivs även om det kan vara svårt ibland med alla patienter som dör från mig. Men min uppgift är att göra patientens och familjens sista tid så bra som möjligt vilket är så givande. Att skriva, att vara kreativ är en perfekt pendang till det jobbet.

Privat är jag en glad skit. Jag skrattar och pratar mycket. Jag gillar att skriva såklart, men också röra på mig via promenader i Brösarps backar eller vattengympa, samt är med i flera föreningar. Gift är jag också, med Stefan Åberg. Vi delar skrivarintresset och skall ha dubbelreleasepartaj i augusti då min tredje och hans andra roman utkommer. Vi har två barn vardera som ger oss glädje. Dessutom har vi ett fotbollsintresse, mest för att min son är fotbollsproffs i Turkiet. På helgerna åker vi gärna till Brösarp där vi har en stuga i bokskogen. Där promenerar jag och där skriver jag allra bäst.

 gggggggggggggggggg hhhhhhhh mmmmmmmDu släpper en bok i juni. Berätta lite mer.

”Vi som älskade och hatade så” släpps i början av juni. Det är tredje delen i en fristående trilogi som handlar om Hanna och Göran. Jag började skriva då jag förstod att jag hade människoöden i min närhet som var ganska exceptionella och som bara måste berättas om. Cirka 5 %, d v s grundhistorierna i mina böcker är sanning, resten fantasi och research om tiden då jag skriver främst om Sverige under 1930-1940-talet. Mitt skrivande utkristalliserades så småningom i en bok om Hanna (Och kvar stod en röd resväska) och Göran (Löftet). Den tredje delen som jag utkommer med nu är deras gemensamma bok som sträcker sig från 1944 fram till 1990-talet.

Jag är duktig på miljöskildringar, att få tid, språk och stämning rätt samt att beskriva händelser och människor samt även deras inre liv. Så här skriver Litteraturmagazinet; ” Mari Åberg är en skicklig realist. Hon kan konsten att detaljrikt skildra miljöer och tidsepoker med deras speciella attribut. Läsaren förstår att hon gjort noggrann research.” Många har beskrivit mina böcker som ”historiepärlor”. Tiden skildras ur ett kvinnoperspektiv genom Hanna och ur ett manligt perspektiv genom Göran. För mig är det viktigt att en roman ger läsaren tankar och att den berör.

fffffffffffffffff

 Hur lång tid har det tagit från idé till tryckt bok?

Detta är lite svårt att svara på, då jag oftast skrivit på två böcker, men i olika skeenden i produktionen, på samma gång. Min första bok tog 2-3 år att skriva, nummer två cirka 1,5 år och nummer tre lite mer än ett år. Ibland har jag avstått helt från att skriva för att låta text mogna, eller för att helhjärtat ägna mig åt mitt arbete. Just nu skriver jag sedan ca fem månader på en ny bok, i en helt annan tid och genre.

Du har ett fint omslag på boken. Har du haft idéer själv om hur det skulle se ut eller lämnade du över det helt?

Jag gjorde själv omslaget till min första roman, jag hade en klar idé. Löftet gjordes av en designer efter min idé och nu med ”Vi som älskade och hatade så” hade jag en idé, men tiden blev för knapp för att få till det. Så snubblade jag över denna bild, som jag tyckte om med en gång. Blicken som kvinnan har och tidsandan säger mycket.  

Har du några tips att ge nybörjare?

Skriva, skriva, skriva. Man blir bättre på det efterhand. Mina första försök var verkligen inget vidare. En skrivkurs kan vara bra, för min del gick jag på Folkuniversitets Skrivarakademi för Andrzej Tichy  som bl a vunnit Borås Tidnings debutantpris 2006. Jag vet inte om jag lärde mig så mycket skrivteknik, det snappar man liksom upp efterhand genom att skriva och framförallt läsa mycket, men jag lärde mig att vara kritisk och det viktigaste, jag lärde mig att jag kan skriva. Ett av de stora problemen med att skriva är att det ibland är svårt att veta, och framförallt tro själv på, att det jag skriver är bra. Därför är det toppen att ha testläsare. Gärna någon via någon författargrupp på t ex Facebook eller via en förening som till exempel Egenutgivarna. En alltför snäll och dig närstående testläsare gör ingen nytta alls för ditt manus.

Kommer det en uppföljare?

I och med att detta är den sista delen i min trilogi, nej. Man skall nog läsa de andra delarna i trilogin också. Läsarna, och jag har fått så många fina reaktioner, längtar efter nästa del hela tiden. Men nej, nu är Hanna och Görans öden förseglade.

Men som sagt, jag skriver nu på något helt annat, en tidsskildring från 1970-talet utifrån en ung och naiv flickas ögon. Den är kul att skriva för där händer det mycket, och mycket knasigt.

Varför ska vi köpa din bok?

Jag kan bara förmedla vad mina läsare säger; mina böcker berör och de vill inte att böckerna någonsin skall ta slut. Detta tycker jag är extra roligt, då mitt syfte just varit att beröra.

 Vilken bok ligger på ditt skrivbord nu?

Många, många, nästan 300 stycken som är olästa. Jag har haft dåligt med tid att läsa på sistone med heltidsarbete och skrivande. Förr kunde jag ibland läsa upp till 50 böcker per år. Men jag har en CD igång hela tiden i bilen. Jag kan inte köra bil utan att lyssna på böcker. Just nu är det en av mina författarfavoriter Karin Alvtegen med ”Fjärilseffekten”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Intervju med Mari Ã…berg

  1. Just nu ligger en bra bok av Mari Jungstedt i min säng, fniss. Jag ska läsa den om en stund när jag har gjort kvällstoalett.

  2. Just nu ligger en bra bok av Mari Jungstedt på mitt skrivbord, fniss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *