Intervju med Cherstin Juhlin

Cherstin Juhlin, vem är du och vad gör du på dagarna?

Pensionär – föredrar att kalla mig Passionär – sedan två år tillbaka, efter 30 år som polis – de sista 20 som brottsutredare. Jag hade varit hemmafru i 12 år när jag kom på att jag ville bli polis! Villa, sambo, 1 son o 2 döttrar, varav den ena bor med familj i USA. Jag åker över med en väninna vartannat år, vi kör runt med hyrbil 1 vecka, och är sen 2 veckor hos min dotter (7-28 september blir det först Nashville, sen dottern i underbara Utah). Friskis/styrketräning 2 ggr/v, fika med vänner på stan, läser spännande böcker, skriver i min lånade stuga 30 meter från havet, åker till Nice när kassan tillåter, umgås med mina och sambons 5 barn + 11 barnbarn! Har varit kåsör i Kristianstadsbladet under 10 år (slutade för några år sen).

Du ger snart ut din nya bok. Berätta mer.

Min 3:e bok, COLLAGE, i trilogin om polisinspektör Annika Vester ska vara klar för utgivning i början eller mitten av augusti. Sen går Annika i pension! COLLAGE, liksom ANAGRAM (2011) och BRYGGAN (2013) är inga bloddrypande, hårdkokta deckare utan mer pussleri och upptrappad spänning med cliffhangers och aha-upplevelser, samt oväntade slut.

Hur kom du på idén till din första bok?

ANAGRAM låg halvfärdig i byrålådan några år. 2008 vann jag ett kapitel i roman- och stafettävlingen “Svenska folkets debutroman” som Månpocket hade på nätet. Johan Theorin var en av jurymedlemmarna, och efter tävlingen frågade han om jag ville faktagranska polisarbetet i hans böcker – på den vägen blev det. Han sporrade mig att plocka fram mitt påbörjade manus, ANAGRAM.  Eftersom jag själv alltid gillat spännande böcker är det naturligt att jag skriver i samma genre. Kuriosa: Som 11-12-åring skrev jag klassens längsta uppsatser. Spännande berättelser som läraren läste högt på lördagens “roliga timme”! Jag har numera många intrigidéer i huvudet, från arbetet!

Är det svårt att hålla sig till sanningen eller får du till handlingen på ett bra sätt ändå?

Mina mord är påhitt, men polisarbetet verkligt. Det finns även verkliga mord – som dyker upp i huvudet på Annika Vester och blir levande i berättelserna. Mina vänners dotter blev mördad i sitt hus i Öllsjö/Krstd, som sedan sattes i brand, 2004, och som jag (Annika?) återkommer till i böckerna. Mordet är ännu inte löst offentligt (Det var det första mordet som togs upp i FBI-serien på TV nu i vår). Mina böcker innehåller således både fantasi och verklighet, och jag tycker jag får ihop det på ett bra sätt.

Dina böcker heter; Anagram, Bryggan och ???. Kan vi förvänta oss en bok som börjar på D om ett år?

Det blir ingen D-bok, men förhoppningsvis en annan sorts spänningsroman.

Hur kan man köpa din bok?

När boken är klar kommer den att finnas hos samtliga nätbokhandlare och hos förlagets egen sida, www.litenupplaga.se. samt att jag själv säljer den genom min hemsida www.cherstinjuhlin.se. Naturligtvis hoppas jag även att bokhandlare köper in boken genom Bokrondellen.

Har du någon annans bok liggande på ditt nattduksbord just nu?

Jag läser inte böcker med sega och långa transportsträckor – det måste hända något hela tiden. Avslutade just THE SEARCH av Nora Roberts – mycket välskriven och spännande! Att läsa en bok på engelska ger en helt annan upplevelse!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Intervju med Cherstin Juhlin

  1. Anna Hansson skriver:

    Kul att läsa en intervju, även om jag blev fasligt avundsjuk pÃ¥ USA-resan… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *