Intervju med Birgitta Backlund

Birgitta Backlund – vem är du och vad gör du på dagarna?

71 år ung full av livsglädje. Jag skriver så gott som hela dagarna. För mig är det lika viktigt att skriva som att äta och andas och jag har ständigt nya skrivprojekt på gång. Just nu tycker jag att novellskrivandet är det som stimulerar mig mest och jag har medverkat i ett flertal novellantologier.

Berätta om boken Blondie

För några år sedan debuterade jag med den självbiografiska romanen ”Blondie”, en bok som har sålt i närmare 90 000 ex. Tack vare den lyckades jag knäcka nacken av Jante och ta kål på mina demoner. Det kostade visserligen blod, svett och tårar – men jag blev hel som människa.

Blondie

Vad gör du på din fritid?

Åker runt om i världen på skrivarkurser och går nu tredje terminen på Författarskolan.

Vad är fördelen med att debutera vid 67 års ålder?

Jag tror inte att hög ålder är något hinder för en författare – jag ser det närmast som en tillgång. Man bär så mycket med sig i ryggsäcken, inte minst har man en outsinlig källa av erfarenheter att ösa ur. Själv har jag ambitionen att ge ut många böcker till innan jag ligger med näsan i vädret.

Vad har hänt efter Blondie?

Allt förändrades i ett rasande tempo – och jag tror inte att jag har landat riktigt ännu. Jag har åkt runt i hela landet och hållit föreläsningar, jag har suttit i varenda tv-kanals morgonsoffa, jag har intervjuats i radio, ett tjugotal dagstidningar och magasin har skrivit om mitt liv och jag har en pärm full med positiva recensioner av min bok. Och sedan ”Blondie” gavs ut för drygt fyra år sedan har den sålts i närmare 90 000 ex och har bland annat blivit utsedd till Månadens bok.

Vad gör du nu?

Nu har jag precis blivit klar med min andra roman med titeln ”Copenhagen here I come”. Det är en berättelse om ohämmad kåthet, het passion, besinningslös förälskelse, osannolik vänskap och om innerlig kärlek. Som ni märker har jag hakat på ”porrtrenden”, men min huvudperson är ingen underskön, ung kvinna – utan en bedagad kärring på sjuttio år. Jag var så innerligt trött på att vi som är äldre inte syns i den erotiska litteraturen – och jag tyckte det var dags att synliggöra att sexualiteten inte är någonting som upphör vid fyllda femtio.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Intervju med Birgitta Backlund

 1. Ethel skriver:

  Den boken ”Copenhagen here I come” vill jag gärna läsa!

 2. Eva-Lisa skriver:

  Jag läste ju Blondie för bara ett litet tag sedan och recenserade den. Tyckte jättemycket om den, kanske mest för att Birgitta har lyckats gestalta mycket ur sitt liv med humor, trots det tunga ämnet. Jag ser ocksÃ¥ fram emot hennes nästa bok 🙂

 3. Eva Karlsson skriver:

  Vilken härlig inspirerande intervju. Tack Pia och tack Birgitta! Är nu mäkta imponerad och inspirerad. Blondie finns på min att läsa-lista.

 4. Anna Hansson skriver:

  Kul! Jag läste Blondie för några år sedan!

 5. Harry Mattsson Näsbydalsv. 2 Täby skriver:

  Har nu hört två föreläsningar av Birgitta! Bägge fantastiskt intressanta
  Birgitta talar minst lika bra som hon skriver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *