Mitt skrivuppdrag

Jag har fått kontakt med en kvinna  som har skrivit en underbar saga. Hon skrev den för sina barnbarn och det var väl meningen att det skulle stanna vid en saga. Men nu ska det bli en barnteaterföreställning av den. Jag har fått det otroligt roliga och spännande jobbet att dramatisera sagan. Jag gör om texten så den blir lämpad för att spelas på en teatersen.

Dessutom skriver jag in diverse enklare scenanvisningar i texten så man vet när man som skådespelare ska gå in eller ut. Man får passa sig så man inte skriver in för mycket scenanvisningar. Känslor får skådisen ta fram själv genom att läsa replikerna. T ex; Jag hatar dig, Jag har ramlat och slagit upp knät, eller något annat med starka känslor gör ju att man vet i vilket tonläge och med vilket humör man ska ta sig an replikerna.

Det är ett otroligt kul jobb att arbeta med detta. Samtidigt som man ska bevara textens ursprung och andemening ska man in och ”gräva runt”, kanske ta bort meningar som på något sätt ska ersättas med scenerier. Sen kommer frågan om man ska behålla alla som är med, finns det skådisar så det räcker? Kan man kapa bort någon person utan att påverka storyn?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annan sak man måste ta hänsyn till är hur mycket som ska hända på scenen. Hur mycket scenografi får plats? Hur mycket kan flyttas av scenpersonal? Kan man göra om scenografin på scenen? Hur avancerat ska det vara? Finns det ekonomi för utsvävningar?

Jag har ju fått beskrivit för mig var det ska spelas och andra viktiga detaljer men det är ändå spännande att ta tag i uppgiften. I slutet av mars ska jag ha ett först utkast klart och sen får vi se vad det blir. Just nu skriver jag för fullt och läser igenom och förändrar. Sen ska jag läsa sagan i ursprungsform och sen mitt manus igen. Tjoho vad detta är spännande! Fortsättning följer!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Mitt skrivuppdrag

  1. Eva-Lisa skriver:

    Härligt när man har fullt upp med bara roliga saker 🙂

  2. Anna Hansson skriver:

    Vilket roligt uppdrag!

  3. Olivia skriver:

    Men va spännande, lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *