Författarporträtt Hjalmar Bergman

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Han föddes i Örebro 1883 och avled i Berlin 1931. Fick ett genombrott med Hans nåds testamente 1910. Miljön där hans verk ofta utspelar sig är Bergslagen och den fiktiva staden Wadköping. Hans törsta genombrott Markurells i Wadköping från 1919 blev mycket populär och filmatiserades. Hjalmar räknas som en av Sveriges stora epiker och hans stil präglas av burleska och komiska inslag och stilen är medryckande.

Privat var han instabil pga droger och alkohol, trots detta jobbade han oförtrutet på. Farmor och vår herre, Chefen fru Ingeborg och Flickan i frack skrevs under somrarna i huset på Segelholmen. Han har även skrivit Swedenhielms som nu går på Östgötateatern i Norrköping.

Tack Hjalmar Bergman för att du låtit pennan glöda!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *