En udda hobby – del 2

Och Jejja förblev ensam. Med sin stickning och med sin katt. Ingen brydde sig till slut om den gamla damen i huset på kullen. Gräset i trädgården blev lika högt som staketet och syrenhäcken växte om sig själv. Rosenbuskarna dog när sommarens torka kramade musten ur dem och äppelträden var i starkt behov av att beskäras. Men ingenting hände.

Ibland såg någon en katt som jagade någon mus på uppfarten. Katten såg fet och frisk ut så ingen oroade sig över den. Han kanske bodde i garaget. Efter några år började huset likna ett spökhus med en trasig skorsten och svajande hängrännor. Där var det ingen som kunde bo, trodde man.

Men där bodde Jejja. Jejja och Trulse. Det ryktades om att det stod en bil i husets verkstad men ingen var riktigt säker. Rykten spreds och sagor skapades. Sagor som skrämde både unga och gamla. En del sa att de skulle gå och titta, men ingen berättade någonsin att de varit där.

Nu var Micke och Leonard där. Micke dyrkade upp låset och när han sakta drog upp dörren blev han och Micke stående och bara stirrade. En svart Rolls Royce mötte deras blickar och det var inte förrän Leonard släppte dörren och tog ett steg fram som de vaknade upp.

”Det var alltså sant? Kärringen sålde aldrig bilen.” Leonard smög fram och sträckte ut handen mot bilen.

”Det trodde jag aldrig. Tror du hon bor kvar här eller är stället övergivet?” Micke såg sig omkring.

”Klart hon bor någon annanstans. På hemmet eller nåt. Här kan ju ingen bo, det fattar du väl. En stickning?” han gick mot gungstolen och tittade med stora ögon.

”Bilen måste vara alldeles oanvänd. En äkta Rolls liksom, fatta läget.”

”Sitter nyckeln i tror du?”

”Troligtvis, kärringen kan inte vara smart som har en så dyr bil som bara står här.”

Micke garvade medan han klev fram och såg inte tråden som satt en decimeter ovanför golvet.

När luckan under deras fötter öppnade sig, skrek de så högt att Trulse ryggade tillbaka. Sedan gick han fram till kanten och jamade. Jejja satte på radion igen och klev fram från sitt gömställe. När hon såg att killarna var avsvimmade stängde hon garagedörren och gick in i köket. Hon tände vedspisen och tog fram en kastrull. När hon skalat potatisen gjorde hon en sallad och hällde upp ett stort glas mjölk. Trulse tittade på. Han anade vad som komma skulle.

Ett par timmar senare satt de tillsammans vid bordet och åt en god leverstuvning tillsammans. Både Micke och Leonard var snyggt styckade och inlagda i varsin stickad säck. En orange med röda inslag och en gul med lite gröna inslag. Säckarna låg nu i smörjgropen med de andra kropparna och frysen var full av delikatesser.

Utanför fönstret såg Jejja ett par nyfikna killar spana in mot garaget. Hon kliade Truls bakom örat och log.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *