En udda hobby – del 1

En udda hobby

Det klinkade till i cementgolvet när stickan ramlade. Jejja böjde sig ner för att plocka upp den. Det följde med en avlång dammtuss. Tussen innehöll nästan bara katthår och föll till golvet när hon skakade på stickan. Trulse kom fram direkt för att leka med den. När han lagt tassen på tussen stirrade han frågade på den. Eftersom den inte rörde på sig och dessutom luktade gammal olja lommade han sakta iväg till gräddskålen. Svansen lade sig runt honom när han satte sig för att smaska i sig en portion grädde. Själv fortsatte Jejja att sticka. Säcken var snart klar och det var dags att byta färg. Stickorna for som plocke pinn och nystanet for omkring som en studsboll på golvet. Lampan bakom hennes rygg blinkade till ett par gånger. Åska i luften eller dags att byta lampa?

Den gamla Rolls Roycen hade en lack man kunde spegla sig i. Den var inte ens körd i molnigt väder och skinnklädseln var som ny. Hela ekipaget var i mint condition. Vissa sommardagar öppnade hon garagedörren på glänt för att vädra. Men bara de dagar solen sken. Idag smattrade regnet mot fönstren likt en armé tennsoldater på marsch. Katten höll sig inne och Jejja stickade.

När hon satt i den gamla gungstolen försvann hon nästan. Fyrtiotre kilo på etthundrasextiofem centimeter. Den vikten hade hon haft nästan hela livet. Det var bara spetsen på tårna som nådde ner i golvet. Knarrandet av gungstolen ackompanjerades av lite skvalmusik från radion. Jejja log för sig när hon hann klappa Trulse på ryggen när han passerade.

Hon såg inte grabbarna som smög vid det rangliga stängslet vid tomtgränsen. Hon hörde inte när de öppnade grinden, trots att det gnällde, och smög in i trädgården. Hon hörde inte heller när de viskande tog sig upp på infarten. Men när de tryckte sina nyfikna nunor mot den spindelvävsklädda rutan jamade i alla fall Trulse till. Då förstod hon vad som var på gång. Igen.

Jejja satt kvar i gungstolen. Det fanns ändå inte så mycket att göra. Inte än. Smörjgropen som bilen stod över var full med färgglada påsar som slogs om utrymmet på botten. Men det var fortfarande nästan en meter kvar till kanten så det fanns gott om plats kvar.

Det var inte förrän de dyrkade upp låset på dörren som hon lämnade stickningen och gick ut i utrymmet bakom själva verkstadsdelen. När hon stängde av radion var det bara regnet som hördes. Hon drog bort ett par gråa hårstrån som smitit från den strama hårknuten. Jejja hade varit en av stadens vackraste kvinnor när hon var ung. Omsvärmad av stadens vackra rika män. Inte förrän hon träffade Nils, bilmekanikern, gifte hon sig. De hann bara vara gifta i fyra dagar innan Nils blev påkörd och avled.

Sorgen hade gjort henne förlamad av sorg och vissa påstod att hon hade blivit galen i sin ensamhet. Bilen hon fått av sin man i bröllopsgåva var unik och det fanns många villiga köpare. Men den förblev osåld, ingen visste var den tog vägen efter Nils död.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på En udda hobby – del 1

  1. Anna/notonmusic skriver:

    Oj, vad tänker hon ta sig till med… Fortsättning följer antar jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *