Lokalt eller inte

Jag är lite nyfiken på om ni som skriver böcker eller noveller gör det med någon typ av lokal anknytning? Ibland ändrar man städer osv i manus för att det ska bli lokalt. Jag undrar om man vinner något på det? Det kanske man gör?

I en del böcker man läser passar det in väldigt bra med lokala anknytningar medan det i andra känns lite krystat. Man kanske inte behöver bombardera läsaren med ortsnamn heller… Det kan ju bli för mycket av det goda. Men vad tycker ni? Lokalt eller inte?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Lokalt eller inte

 1. Mia skriver:

  Är inte helt säker på att jag förstår frågan rätt. Men skulle väl säga så här, att jo, jag använder mig av lokalfärg då jag skriver, för att kunna ge något som gör att det blir på riktigt ifråga om plats. Men nej, det är inte en specifik plats även om en ort färgat av mer än en annan.

 2. Ethel skriver:

  Jag använder mig av min lokala ort ibland när jag skriver. Det händer att jag skriver om en ort som jag bott i under en annan del av mitt liv. Jag använder alltid platser som finns i verkligheten. Tycker bäst om det själv när jag läser.

  I Författare i Väst som jag är med i vet jag två författare som använt sig av sina egna kvarter. En kvinna som skrev en deckare som utspelar sig i ett enda kvarter i Trollhättan (där hon då förstås själv bor) och en annan skriver just nu en bok om en man som bor i Majorna. Den vill jag läsa, eftersom jag själv bor i Majorna. För mig blir det extra intressant.

 3. Eva Karlsson skriver:

  Jag tycker om att böcker har en lokal färg. Det kan vara London eller Trosa eller vilken ort som helst, om det görs rätt blir beskrivningarna av miljöer och stämningar en bonus. När jag längtar efter att resa till en ny plats beror det ofta på att jag läst en bra bok (eller sett en bra film) från den platsen. Men ibland skrivs det lokala på ett sätt att man känner sig exkluderad om man inte varit där.
  Jag använder Stockholm och några andra orter när jag skriver, mest för min egen skull, jag måste se handlingen framför mig för att kunna gestalta den.

  • Pia Widlund skriver:

   Det kan ju vara kul att andra blir nyfikna. Många har ju besökt Wallanders trakter Ystad av den anledningen!

 4. Anna/notonmusic skriver:

  Det kan säkert fylla ett syfte, väcka nyfikenhet och intresse. Jag skrev en berättelse för länge sedan knuten till den plats jag bodde på då. Jag och dottern dammade av den för ett par år sedan för att göra en barnmusikal här i kommunen. Då bytte vi namn och använde Koppardalen och Döda Fallen som är lokala platser.

 5. Eva-Lisa skriver:

  I Limboserien har jag använt mig av lokal anknytning. En del läsare gillar ju att läsa om platser de väl känner till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *