Att skriva tillsammans

Många författare har gjort det. Buthler och Öhrlund, Roslund och Hellström. Nu även Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Skrivit en bok tillsammans alltså. Undrar hur dom gjorde? Hur la dom upp jobbet? Skrev dom vartannat kapitel? Eller halva boken var? Eller satt dom tillsammans och pratade i mun på varandra? Intressant det där.

För några år sedan skrev jag och Jenny Cronholm ett sånglustspel till Katrineholms Arbetarteater. Nya tider, strålande tider. Det var meningen att en annan pjäs skulle ha satts upp men vi fick inte ihop tillräckligt med skådisar. Där satt jag med 8 stycken spelsugna människor och då sa Jenny; Vi skrivet något. Du och jag. Huvaligen, hur skulle jag klara av detta? Vi klarat sa Jenny och rätt som det var hade vi skapat en idé.

Sen gick vi igenom vilka skådisar vi hade och vad de hade för karaktärer. Efter det skapade vi en roll åt var och en. Lagerarbetare, barnbarn, affärsinnehavare och grannar. Det var en otroligt snabb och kreativ process som gick på några veckor. Vi skrev även sång och musik till pjäsen och fick faktiskt ihop det rätt så bra med allt från vals och tango till rap.

Vi delade upp pjäsen i olika scener allt efter vad som skulle hända. Sen blev det två akter. Sen tog vi några scener vardera och mailade resultatet till varandra. Träffades, ändrade, la till och sen var det klart.

Det hela låter ganska enkelt och ibland är det så att det enkla blir det bästa. Vi hann inte analysera och vrida och vända på händelserna och karaktärerna alltför mycket under processen. Tidspressen satte stopp för detta. Så gick det till när vi skapade ett manus på 80 sidor med sånger till.

Undrar hur Kallentoft och Lutteman gjorde???

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Att skriva tillsammans

  1. Ethel skriver:

    Jag läste någonstans att Kallentoft började, sen tog Lutteman över och skrev vidare/ändrade på samma kapitel. Eller om det var tvärtom :-).

    Jag och min man har skrivit ett manus tillsammans. Det är det som just nu är hos testläsare. Mest har min man fungerat som faktaexpert och jag som har skrivit. Verkligen roligt att göra tillsammans. Vi hade alltid något att diskutera. Och kul att se att vi jobbade bra ihop, även om vi var oense då och då/ofta.

  2. Pia Widlund skriver:

    Man kan inspirera varandra och har man samma stil på sitt språk och är någorlunda överens om storyn kan det funka bra. Bollplank kan behövas!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *