Enneagrammets ursprung – Del 2

Det var en bolivian som hette Oscar Ichazo som satte ihop Enneagrammet. Han hade rest i mellanöstern och studerat gammal österländs tradition och mytologi. Han utforskade många aspekter av Enneagrammets symbol och såg sen sambandet mellan den geometriska figuren och de olika personlighetstyperna. De 9 typer han utgick ifrån återfinns inom så skilda källor som hos Plotinus Enneaderna, 200-talet f kr, i den kristna läran.

Då i form av de 7 dödssynderna som lär ha varit 9 från början i klassiskt litteratur från medeltiden. Den kabbalistiska filosofin utgår från Livets träd, en figur med tio punkter, varav en representerar helheten. Liksom Enneagrammet sammanfattar den enheten, treenigheten och en utvecklingsprocess i sju steg.

I mitten av 1950-talet lyckades Ichazo sätta de nio klassiska personlighetstyperna på rätt plats i Enneagramsymbolen, och det Enneagram som vi är vana att se idag uppstod. Mer finns att läsa på:

http://www.enneagrammet.se/upptack-enneagrammets-personlighetstypologi/vad-kan-man-anvnda-enneagrammet-till/personlighetstypologins-ursprung

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *