Författarporträtt del 11 – Gideon Wahlberg

gidde

Han föddes 1890 i Stockholm och avled 1948. Gideon var författare, teaterledare, skådespelare och kompositör. Han debuterade som 15-åring på scenen och var chef för Arbisteatern i Norrköping mellan 1918-1931. Jag har flera gånger tittat på hans porträtt i foajen. Han skrev ett 25-tal lustspel där Söderkåkar, Grabbarna i 57:an, Folket i Skinnarviksbergen, Tjocka släkten och Skärgårdsflirt är de mest kända.

Han skrev även texter och melodier till Ernst Rolfs revyer. Flera av hans lustspel har filmatiserat. Där är Söderkåkar mest känt. Detta sånglustspel har Katrineholms Arbetar teater satt upp vid Djulö.

Tack Gideon Wahlberg för att du lät pennan glöda!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *